Etusivu » Rakennuttaminen » Julkisivuremontilla lisäarvoa
Julkisivuremontti

Julkisivuremontilla lisäarvoa

julkisivuremontti
julkisivuremontti
Julkisivuremontin yhteydessä parvekkeiden ja ikkunoiden korjaukset ovat yleisiä. Kuva: Getty Images

Suomen asuntokannasta 60-, 70- ja 80-luvulla rakennetut rakennukset ovat monella osa-alueella perusparannusvaiheessa. Korjaushankkeista julkisivut ovat yksi suurimmista remonteista.

Ympäristöministeriön vuonna 2014 antama asetus rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta velvoittaa taloyhtiöitä. Julkisivuremontilla voidaan säästää energiankulutusta jopa 10–20 prosenttia, mikäli samassa yhteydessä uusitaan ikkunoita.

Tyypillinen betonielementtirakennuksen korjausmalli on peittävä korjaus. Se tarkoittaa usein lämmöneristyksen lisäystä ulkopuolelle. Valmis julkisivu voi olla esimerkiksi tuulettuva julkisivurakenne, joilla voidaan parantaa kosteusteknistä toimivuutta ja varmistaa, että rakennus pysyy kuivana. Julkisivuremonteilla voidaan parantaa myös sisäilmaa sekä vähentää huoneistossa olevaa vedon tunnetta ja kylmiä kulmia rakennuksessa, toiminnanjohtaja Petri Annila Julkisivuyhdistys ry:stä kertoo.

Kuntotutkimus kunniaan

– Suurimmat huolenaiheet ovat taloyhtiöiden huono varautuminen tuleviin korjauksiin. Mitä valveutuneempi taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat korjaushankkeiden suunnitelmallisuudesta, sitä helpompi on ennakoida myös kustannuksia ja taloutta, Annila toteaa.

Mitä valveutuneempi taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat korjaushankkeiden suunnitelmallisuudesta, sitä helpompi on ennakoida myös kustannuksia ja taloutta.

Perusteellinen kuntotutkimus, jossa tutkitaan rakenteiden kunto mittauksin ja näytteenotoin, antaa erinomaisen pohjan suunnittelulle ja korjaushankkeelle. Muutaman tuhannen lisäkustannus kuntotutkimuksessa voi säästää projektin aikana jopa kymmeniätuhansia euroja sekä vähentää lisätyön tarvetta.

Annilan mukaan taloyhtiöissä ollaan liian usein tilanteessa, jossa korjaus on tehtävä välttämättömyyden edessä.

Kuntotutkimuksessa on hyvä selvittää myös muut korjaustarpeet, jotka voi näppärästi niputtaa samaan pakettiin. Julkisivuremontin yhteydessä luonnollisia ovat parvekkeiden ja ikkunoiden korjaukset, jos niiden elinkaari ja korjaustarpeet ajoittuvat samaan sykliin. Hyvä suunnittelija ennakoi myös jälkeenpäin tehtävien korjausten, kuten ikkunoiden asemoinnin julkisivuun, jo suunnitteluvaiheessa. Kiinteistön omistaja määrittelee, mitä korjauksessa haetaan.

Lue myös: Lisää velkaa vai vastinetta rahoille?

Asiantuntija auttaa

Julkisivun materiaalit joutuvat korkeassa rakennuksessa erilaisten ulkoisten tekijöiden, kuten muuttuvien sääolojen suhteen kovalle koetukselle. Julkisivukorjauksiin erikoistunut asiantuntija ohjaa ja auttaa oikeiden materiaaliratkaisujen valinnassa.

Arkkitehdin osaamista kannattaa hyödyntää julkisivukorjauksessa. Lupakäsittelyyn päivitettävien piirustusten kustannukset eivät nouse kohtuuttomasti, vaikka samalla tilataan myös rakennuksen julkisivulle lisäarvoa.

Minimivaatimuksen rinnalle voidaan pyytää tarjous myös toisesta vaihtoehdosta, jossa arkkitehdille annetaan vapaammat kädet lähteä arkkitehtuurilla, muutoksilla ja materiaalivalinnoilla nostamaan kiinteistön arvoa.

Next article