Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Kiinteistöautomaatio tarjoaa monia mahdollisuuksia
Kiinteistöautomaatio

Kiinteistöautomaatio tarjoaa monia mahdollisuuksia

Avoimen kiinteistöalustan avulla voidaan säästää energiaa, laskea huolto- ja ylläpito- kustannuksia ja lisätä käyttömukavuutta. Kuvat: Maria Heinola Sähköinfo Oy ja Getty Images
avatar

Mikael Sjöblom

puheenjohtaja,
KNX Finland ry

avatar

Alexandre Zaitsev

toiminnanjohtaja,
KNX Finland ry

Avoimen kiinteistöalustan avulla voidaan laskea rakennuksen huolto- ja ylläpitokustannuksia, lisätä käyttömukavuutta sekä säästää energiaa.

– Aikaisemmin rakennusautomaatiolla tarkoitettiin rakennuksen ilmanvaihdon ja lämmityksen hallintaa. Nyt puhutaan kiinteistöautomaatiosta, johon kuuluu edellä mainittujen taloteknisten kokonaisuuksien lisäksi sähköinen talotekniikka eli muun muassa rakennuksen valaistuksen ohjaus ja säätö, turvallisuus, lukitus ja energiamittarointi. KNX tarjoaa avoimen ja maailmanlaajuisesti standardoidun alustan, johon voidaan yhdistää nämä kaikki, kertoo KNX Finland ry:n puheenjohtaja Mikael Sjöblom.

Jos kiinteistöautomaation data ja tekniikka ovat avoimia ja yhteensopivia, valokatkaisija voi toimia samalla sisälämpötila-anturina ja valojen lisäksi säätää tilan lämmitystä.

– Yhteensopivuus on tärkeää automaatiojärjestelmän elinkaariajattelussa, sillä tarvittavat varaosat ja huolto ovat vapaasti kilpailutettavissa. Tämä tuo kustannustehokkuutta, kun avoimen alustan elinkaari on huomattavasti pidempi kuin suljetun alustan, KNX Finland ry:n toiminnanjohtaja Alexandre Zaitsev lisää.

Tietoturva kuuluu nykyaikaiseen kiinteistöautomaatioon. Tällä hetkellä KNX on ainoa standardoitu alusta maailmassa, jonka sisälle on rakennettu tietoturvaominaisuudet. KNX:n sanomat on mahdollista kryptata, eli laitteiden välillä kulkeva dataliikenne voidaan salata.

KNX Finland yhdistyksellä on 110 jäsenyritystä ja yhteisöä, jotka tarjoavat KNX-laitteita, suunnittelua, rakentamista, huoltoa ja koulutusta.

KNX:ää voi opiskella 40 oppilaitoksessa eri koulutusasteilla Suomessa. Oppilaitoksista viisi on sertifioituja koulutuskeskuksia, joista valmistuu sertifioituja asiantuntijoita. KNX-asiantuntijasertifikaatti on standardoitu ja toimii maailmanlaajuisesti tekijän laatumerkkinä.

Lisäksi KNX Finland ry edistää koulutusta erilaisilla koulutuskiertueilla. Tänä vuonna yhdistys järjestää maksutonta koulutusta ja vierailee kahdeksalla paikkakunnalla kouluttaen KNX tietoturva-asioita, etähallintaa, huoltoa ja ylläpitoa. 

Lue lisää KNX Finlandin ratkaisuista nykyaikaiseen rakentamiseen ja ohjauksiin osoitteesta knx.fi

Next article