Etusivu » Rakennuttaminen » Oikein tiivistämällä ilmanvaihto on hallittua ja energiaa säästyy
Ilmanvaihto

Oikein tiivistämällä ilmanvaihto on hallittua ja energiaa säästyy

tiivistys
tiivistys
Kuva: Getty Images

Kun ikkunat ja piha- ja ulko-ovet tiivistetään korkealaatuisella tiivisteellä oikein, voidaan raikkaasta ja vedottomasta sisäilmasta nauttia kauan ilman huolta tiivisteen vaihtamisesta.

Hyvä tiiviste kestää vähintään 10 vuotta, eli vuotuinen tapahtuma tiivisteiden vaihto ei ole. Vaihtokunnossa tiivisteet ovat silloin, kun ne alkavat ”väsyä” ja irtoilla tai veto on häiritsevää. Pelkkien tiivisteiden vaihtaminen on helppo tehdä itse, mutta ikkuna-, pihaovi tai ulko-oviremontin yhteydessä tiivisteiden kiinnittäminen on urakoitsijan tai taloyhtiön asia.  

Tiivistettävä pinta ei ole aina tasapaksu, mikä asettaa professori Jarek Kurnitskin mukaan tiivisteelle laatuvaatimuksia. Hyvä tiiviste tarttuu hyvin ja täyttää ikkunan ja puitteen välissä olevat raot.

– Irtoava tiiviste on riski vedolle, siksi tiivisteen tulee olla myös riittävän joustava ja pysyä pinnassa kiinni, jotta ikkunaa voi tiivistämisen jälkeen käyttää, Kurnitski huomauttaa.

Vanhan oven tiivistämiseen on tarjolla helposti karmiin kiinnitettäviä tiivistelistoja. Listoja voidaan käyttää yksilehtisten piha- tai parvekeovien lisäeristämisessä, jolloin lattian rajassa oleva vedon tunne poistuu ja asumisviihtyvyys parantuu huomattavasti.

Kurnitski kertoo, että lämmön talteenotolla varustetulla tulo- ja poistoilmanvaihtolaitteella voidaan säästää jopa 80 % ilmanvaihdon lämmitysergian ja noin 40 % kokonaislämmitysenergian kulutuksessa. Siinä tulo- ja poistoilman pitää kulkea ilmanvaihtolaitteen kautta, ja siksi rakennuksen on oltava tiivis, ja kaikki raot on tilkittävä, jotta ilman kulkeminen vuotokohtien kautta voidaan estää. Jos rakennusvaippa on hatara ja rakennuksen vuotoilman osuus suuri, ei lämmön talteenotolla saavuteta kovin suurta hyötyä; jopa kolmas osa lämpöenergiasta voi mennä hukkaan vuotoilmanvaihtona.

– Toisin sanoen, jos rakennuksessa on ilmanvaihtojärjestelmä lämmön talteenotolla ja huono tiivistys tai vanhoissa rakennuksissa korvausilmaventtiilit, ulkoilmaa tulee hallitsemattomasti sisään, mistä syntyy vetoa ja asumisviihtyvyys kärsii, selventää Kurnitski.

– Jos talossa ei ole korvausilmaventtiilejä ja ilman pitää tulla sisään ikkunatiivistekatkoista, niitä ei saa tiivistää umpeen – tällöin ilmanvaihtoremontti on suositeltava.

– Lisäksi tiivistämisellä on käytännössä huomattava vaikutus erityisesti liikennemelun estämisessä.

Next article