Etusivu » Rakennuttaminen » Pieni säästö lattiassa voi olla kallis terveydelle
Sponsoroitu

Ari Korpipää

toimitusjohtaja ja pinnoiteasiantuntija, Armeka Engineering Oy

Lattia on usein merkittävä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden eli VOC-yhdisteiden lähde.

Väärin valitut pinnoitemateriaalit sekä puutteet asentajien ammattitaidoissa näkyvät paitsi terveydellisinä riskeinä myös siinä, että lattiapinnoitteet eivät kestä käytössä. Kostean betonin päälle asennettu pinnoite irtoilee, halvimmat pinnoitteet sisältävät vaarallisia liuottimia ja enemmän täyte- kuin sideaineita.

– Kemikaalin haju ilmassa on selvä merkki, että pinnoitemateriaalista haihtuu ilmaan epäterveellisiä yhdisteitä. Mittaustulokset voivat näyttää hyviltä vaikka asunnossa ei pystyisi asumaan. Jos perjantaina laitetaan ilmanvaihto täysille ja tiistaina mitataan hyvin tuuletettu asunto, ei tuloksissa ole mitään hälyttävää. Kuitenkin asukas saa oireita.

Lattian pinta-ala on iso, joten lattiapinnoitteiden valinnalla ja oikealla asennuksella on suuri merkitys, sanoo Armeka Engineering Oy:n toimitusjohtaja ja pinnoiteasiantuntija Ari Korpipää.

– Varsinkin, kun hiertomassalattioissa puhutaan turvallisen ja pitkäikäisen vaihtoehdon kohdalla alle kymmenen euroa korkeammista neliöhinnoista, Korpipää jatkaa.

Asiantuntevasti asennetut turvalliset pinnoitteet

Armeka Engineering Oy on kehittänyt yhteistyössä Finnester Coatings Oy:n kanssa markkinoiden laadukkaimmat kovaan kulutukseen ja haastaviin olosuhteisiin tarkoitetut TVOC-päästöttömät lattiapinnoitteet. Esimerkiksi joustava, nopeasti kuivuva Pheron-pinnoite antaa parhaat mahdolliset mekaaniset ominaisuudet, jotka huoneenlämmössä kovettuva pinnoite voi saavuttaa. Pheron on sertifioitu vesieriste jo 0,7 millimetrin paksuisena kerroksena ja myös ainoa markkinoilla oleva vesieriste, jonka päälle voidaan asentaa hiertomassapinnoite. Normaali massapinnoite ei sellaisenaan ole vesieriste.

Armeka Engineering tekee myös vedeneristyksiä, kapselointeja, palosuojattuja lattioita ja antimikrobisia hiertomassalattiapinnoitteita sekä ESD-suojauksia ja -mittauksia.

Next article