Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Rakentaminen ja teknologia kietoutuvat yhä tiiviimmin yhteen
Uudisrakentaminen

Rakentaminen ja teknologia kietoutuvat yhä tiiviimmin yhteen

uudisrakentaminen-miimu-airaksinen
uudisrakentaminen-miimu-airaksinen
Vaikka digitaalisuutta hyödynnetään uudisrakentamisessa jo paljon, on tekoälyn käyttämisessä vielä askelia otettavana. Kuva: Getty Images

Miimu Airaksinen

toimitusjohtaja, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL

Uudisrakentamisessa tapetille nousevat teknologisten innovaatioiden hyödyntäminen. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin toimitusjohtaja Miimu Airaksisen mukaan visiot ovat siirtymässä käytäntöihin yhä enemmän.

Kiertotalous, kestävä kehitys ja digitalisaatio ovat uudisrakentamisessa pinnalla olevia puheenaiheita. Ponnekkaimmin esiin nousevat teknologiset innovaatiot, jotka ovat ottaneet tiiviin otteen rakentamisesta.

– Tällä hetkellä puhutaan digitaalisesta kaksosesta ja sen mukanaan tuomista hyödyistä. Digitaalinen kaksonen lisää ennakoitavuutta merkittävästi. Se vaikuttaa niin energian tarpeen kuin sisäilman optimointiin tai esimerkiksi kiertotalouden näkökulmasta kriittiseen materiaalien tunnistamiseen. Kun nämä vaikutukset skaalataan koko rakennuskannan tasolla, niillä on erittäin iso vaikutus, sanoo Airaksinen.

Digitaalisen kaksosen avulla voidaan siis ennakoida ja luoda erilaisia skenaarioita. Myös esimerkiksi sääolosuhteista.

– Sää vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Esimerkiksi jos sataa kaatamalla, asiakkaat haluavat äkkiä sisään vaikkapa kauppakeskukseen. Ennakolta tiedon saaneet kauppiaat osaavat varautua tilanteeseen paremmin ja ihmisiä pystytään ohjaamaan selkeämmin. Tieto lisää sujuvuutta ja poistaa pullonkauloja.

Teknologia ja rakennusala synergiassa

Airaksisen mukaan digitaalisuutta hyödynnetään uudisrakentamisessa jo paljon, vaikka opittavaa on yhä ja tekoälyn käyttämisessä on huikeita askelia otettavana.

Rakennusala on merkittävä integraattori muilla aloilla keksityille teknologioille.

– Rakennusala on merkittävä integraattori muilla aloilla keksityille teknologioille. Rakennusala on erittäin taitava innovaatioiden hyödyntämisessä ja teknologian on koettu nostavan laatua niin suunnittelussa, rakentamisessa kuin käyttäjäkokemuksissa.

Jouhevasti järjestelmistä toiseen siirtyvä luotettava data on toimivan suunnittelun ja työmaan erittäin tärkeä tekijä.

Airaksisen mukaan edistyksellisimmät työmaat käyttävätkin tilannehuonetta, josta työmaan tapahtumia voi seurata reaaliajassa.

– Mikäli työmaalla asiat eivät edisty suunnitellun lailla, tilannehuonetta hyödyntämällä ongelmakohtiin tai virhetilanteisiin pystytään reagoimaan välittömästi. Näin pystytään tekemään hyvää laatua, sillä tiedossa olevat asiat ovat myös hallittavissa.

Next article