Etusivu » Rakennuttaminen » Vastuullisen rakentamisen perustana on hyvä suunnittelu
Sponsoroitu

Jukka Haho

tuotepäällikkö, Vertex Systems Oy

Pekka Moilanen

markkinointijohtaja, Vertex Systems Oy

Massiivipuurakentamisen hiilijalanjälki on negatiivinen.

– Puurakentamisen tulevaisuus näyttää hyvältä. Puu on kestävä, helposti työstettävä ja kevyt rakennusmateriaali. Massiivipuurakentamisessa rakenteisiin sitoutuu enemmän hiiltä kuin mitä rakentamisessa syntyy, toteaa Vertex Systems Oy:n tuotepäällikkö Jukka Haho.

– Mittatarkat CLT-elementit valmistetaan kontrolloiduissa olosuhteissa ja moduulirakenteet tehdään tehtaalla lähes valmiiksi. Suurin osa valmistuksen materiaalihukasta voidaan hyödyntää, jopa sahanpurusta puristetaan pellettejä, jatkaa markkinointijohtaja Pekka Moilanen, Vertex Systems Oy:ltä.

Moduulirakentaminen lisääntyy, sillä rakennuksen pystytys on nopeaa ja säälle altis vaihe lyhenee radikaalisti. Työmaalogistiikan väheneminen pienentää ympäristön kuormitusta.

Virtuaalinen talomalli palvelee koko ketjua

3D-tietomalliin saadaan tallennettua kaikki tarvittava tieto. Mallista saadaan napin painalluksella tuotantosuunnitelmat, osa- ja määräluettelot, optimoidut leikkauslistat ja naulauslinjat sekä havainnolliset 2D- ja 3D-kuvat. Visuaalinen malli helpottaa kommunikaatiota prosessin eri vaiheissa.

– Kun käytössä on vain yksi malli, minimoidaan niin päällekkäinen työ kuin virheetkin. Mallista huomataan mahdolliset ongelmakohdat jo ennen kuin tehtaalla tai kohteessa valmistetaan mitään. Jos muutetaan esimerkiksi oven tai ikkunan paikkaa, muutos päivittyy kerralla kaikkiin kuviin. Ja kun toistuvat työvaiheet automatisoidaan, suunnittelija voi käyttää vapautuvan ajan luovaan työhön, Moilanen kertoo.

– Puuelementtitalossa voi olla monta rakennekerrosta, jossa tolppien ja reikien on osuttava oikeisiin kohtiin. Käsityönä tehtynä suunnittelu on työlästä ja virhealtista. Vertex BD:llä suunnittelija voi sujuvasti määritellä elementtien rakenteet ja detaljit automaattisesti ohjelmiston kirjastosta, vain erikoiskohteet muokataan tai lisätään käsin, lisää Haho.

Vertex BD:n avulla:

• suunnittelu on jopa kaksi kertaa nopeampaa.
• virheet vähenevät ja materiaalihukka minimoituu.
• kommunikaatio helpottuu läpi koko ketjun.

rakentaminen

Tilaa ilmainen koekäyttö

Next article