Etusivu » Rakennuttaminen » Vauhtia rakennus- ja kiinteistöalan digiloikkaan
Digitalisaatio

Vauhtia rakennus- ja kiinteistöalan digiloikkaan

Kiinteistön digitalisaatio
Kiinteistön digitalisaatio
Kuva: Adobe Stock

Digitalisaatio etenee kaikilla aloilla, mutta rakennus- ja kiinteistöala eivät ole vielä löytäneet omaa suuntaansa digitaalisella valtatiellä.

– Vaikka digitalisaatio on lyhyessä ajassa muuttanut toimintatapoja monella elinkeinoelämän sektorilla, rakennus- ja kiinteistöalalla se on toistaiseksi alkutekijöissään, toteaa tutkijatohtori Jukka Puhto Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tampereen teknillinen yliopisto toteutti kuluvana vuonna 800:lle alan yritykselle kyselyn, jossa kartoitettiin yritysten digitalisaation nykytilaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Vastauksia saatiin 146 yrityksestä, ja niiden mukaan tilanne tiedostetaan alalla varsin hyvin. Vaikka tällä hetkellä ollaan jäljessä, 71 % yrityksistä vastasi lisäävänsä digitaalisia investointeja lähivuosina.

– Asiaan on selvästi herätty, toteaa Puhto. Vielä kolmisen vuotta sitten luku olisi jäänyt paljon pienemäksi. Nähtäväksi jää, toteutuuko alan digitalisaatio siellä nyt toimivien yritysten itsensä toimesta vai syntyykö alalle joku uudenlainen ”über”, uutta ajattelua edustava rakennusalan toimija. Kolmantena vaihtoehtona digitaalisen murroksen toteuttajaksi ovat tietysti suuret teknologiayritykset kuten Google, Apple ja Microsoft.

Tukea ja sparrausta löytyy

Puhto näkee osasyynä rakennus- ja kiinteistöalan hitaaseen heräämiseen sen, että digitalisaation hyödyt eivät ole ilmeisiä alan perusliiketoiminnalle.

– Saattaa olla vaikea nähdä, mitä alan toimintoja voi ja kannattaa siirtää digitaaliseen ympäristöön, hän jatkaa.

– Myös alan tuotteiden pitkä elinkaari toimii jarruna: talo elää yleensä vähintään 85 vuotta, ja kestävien ratkaisujen tekeminen niin pitkälle aikajänteelle on ongelmallista.

– Myös osaamisen puute saattaa haitata. Yritetään mennä mukaan, mutta tehdään se virheellisesti ja tulkitaan tilanne niin, että digitaalisuus ei toimi tällä alalla.

– Digiloikkaa havitteleva yritys ei kuitenkaan ole yksin. Tukea löytyy, mutta se on tällä hetkellä melko hajallaan ja edellyttää aktiivista etsintää, toteaa Puhto.

Puhto suosittelee digitaalisen muutoksen edessä olevia yrityksiä osallistumaan Tampereen teknillisen korkeakoulun avoimeen innovaatioalustaan Corelabiin. Kyseessä on alusta, joka mahdollistaa verkostoitumisen muiden yritysten, digi-startuppien ja tutkijoiden kanssa. Vuorovaikutuksessa muiden, samassa tilanteessa olevien yritysten kanssa voidaan löytää ratkaisuja, jotka auttavat yritystä eteenpäin digitalisessa murroksessa. Puhto mainitsee myös hallituksen KIRA-digi -hankkeen, joka on suunnattu nimenomaan kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille ja tarjoaa rahoitusta digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.

– Asiaan kannattaa herätä ajoissa ja lähteä rohkeasti liikkeelle, Puhto muistuttaa.

– Digitalisaatio etenee huimaa vauhtia, seuraavaksi on tulossa Internet of Things sekä robotiikan esiinmarssi. Joka hyppää junaan mukaan nyt, ehtii hankkia riittävät valmiudet ja pärjää yhä nopeutuvassa muutoksessa.

Next article