Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Älykkäiden lukitusratkaisujen kysyntä kasvaa taloyhtiöissä ja pientaloissa
Älyrakentaminen

Älykkäiden lukitusratkaisujen kysyntä kasvaa taloyhtiöissä ja pientaloissa

lukitusratkaisut
lukitusratkaisut
Kuva: Getty Images

Yrityskiinteistöissä älykkäät, integroidut kulunvalvontaratkaisut ovat jo pitkään olleet yleisiä, ja niiden kehitys on ollut digitalisoitumisen myötä nopeaa. Myös kotitalouksien lukitus- ja turvajärjestelmät sekä taloautomaatio ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosien aikana.

– Asukkaat kaipaavat helppoutta kodin turvaratkaisujen käytössä. On huomattavasti mielekkäämpää hallinnoida integroitua järjestelmää, jossa on koko talotekniikka yhden ohjelman takana, Turvaurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Ona Gardemeister sanoo.

Gardemeister selittää, että älykodissa voidaan usein hallinnoida mobiilisti sekä lukitusta, hälytysjärjestelmää, kameravalvontaa että lämmitystä ja muita toimintoja.

– Esimerkiksi älylukon kanssa ei tarvitse huolehtia, hukkaako lapsi avaimen, sillä hän pääsee sisään joko koodilla, kulkutunnisteella tai kännykällä. Jos kulkutunniste katoaa, sen voi helposti poistaa käytöstä. Lisäksi oven voi avata kännykällä myös etänä.

On huomattavasti mielekkäämpää hallinnoida integroitua järjestelmää, jossa on koko talotekniikka yhden ohjelman takana.

Digitalisaatio on mahdollistanut integroidut talotekniikkaratkaisut, jotka helpottavat ihmisten elämää ja tuovat omalta osaltaan lisää turvallisuutta. Gardemeister suosittelee kuitenkin lukitusratkaisutuotteiden hankkimista vain luotettavilta toimijoilta, joiden tuotteet ovat luokiteltuja ja murtokestävyystestattuja.

– Markkinoille tulee tuotteita, joiden turvaominaisuuksista ei ole välttämättä mitään takeita. Lisäksi varmuuslukkoa on hyvä käyttää, sillä se lisää murtoturvallisuutta, Gardemeister muistuttaa.

Vain mielikuvitus rajana

Älykkäillä lukitusjärjestelmillä voidaan mahdollistaa monia niin ikääntyvien kuin muiden asukkaiden toimintoja. Esimerkiksi kotipalvelun edustajalle voidaan antaa puhelimeen kertakäyttöinen avauskoodi, jolla hän pääsee asiakkaansa luokse tai lähettipalvelun edustajalle toimittaa koodi, joka avaa hänelle kulun eteiseen tai kerrostalon porraskäytävään.

– Tästä voi hyötyä myös siivooja, jolle voidaan tiettynä aikana antaa voimassa oleva kulkulupa. Vain mielikuvitus on rajana tulevaisuuden sovelluksille, Gardemeister sanoo.

Elektromekaanisia lukitusjärjestelmiä hankitaan eniten vuokra-asuntokiinteistöihin ja opiskelija-asuntoloihin sekä asunto-osakeyhtiöihin, joissa on suuret käyttäjämäärät ja asukkaiden vaihtuvuus suurta. Gardemeisterin mukaan tällaisissa kohteissa on suurempi riski myös avainten häviämiselle ja palauttamatta jäämiselle – varsinkin, jos avainhallinta ei ole ajan tasalla.

– Elektromekaanisissa lukitusjärjestelmissä kulkuoikeuksia voidaan muuttaa etäohjelmoimalla ja paikan päällä pienellä vaivalla, ja kadonnut tai varastettu avain voidaan kuolettaa ilman, että pitää sarjoittaa koko kiinteistö uudelleen. Uudelleensarjoittaminen voisi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos yleisavain joutuisi vääriin käsiin.

Next article