Etusivu » Talotekniikka » Eristeiden kunto näkyy suoraan lämmityslaskussa
Sponsoroitu

Lämmitysjärjestelmän eristyksellä ja sen laadulla on suuri vaikutus kiinteistön energiatehokkuuteen.

– Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on kerrostalon tai toimiston käytävät. Niiden suosituslämpötila on seitsemäntoista astetta, mutta jos lämpötila käytävällä on sama kuin huoneistoissa, lämpöhäviöt ovat liian isot. Se viittaa siihen, että lämmitysputkistosta puuttuu eristeitä tai ne ovat vaurioituneet. Toinen huolestuttava merkki on tavanomaista suuremmat lämmityskustannukset. Isännöitsijä, jolla on hallinnoitavana useita taloyhtiöitä, voi vertailla lämmityskustannuksia, toki ottaen huomioon kunkin kiinteistön erityispiirteet ja iän. Myös kulutustietojen historiatietoon tutustuminen kannattaa, jotta havaitaan mahdolliset muutokset energiankulutuksessa, ISOVER Teknisten eristeiden aluemyyntipäällikkö Marko Hjelt neuvoo.

Muita merkkejä eristyksen ongelmista ilmenee muun muassa alaslaskukattojen tummumisena, joka voi tarkoittaa kondenssiveden vuotamista tiivistyksen pettäessä. Erityisesti 1970-luvun rakennuksissa, joissa remontteja ei ole tehty, kondenssivesivuodot tai putkivuodot voivat tummentaa kattoja ja kostuttaa rakenteita.

– Putkistojen eristämisessä huolellinen asennus on oleellista. Ahtaissa tiloissa on mahdollista käyttää laadukkaampia ja ohuempia eristeitä ilman, että lämpöhäviöt kasvavat, ja säilyttää suunnittelijan määrittämät mitat, sanoo Hjelt.

EPBD kannustaa parantamaan rakennusten energiatehokkuutta

Rakennusten lämmitys ja jäähdytys kattavat jopa 40 prosenttia energiankulutuksesta ja kasvihuonekaasuista.

Euroopan unionin rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) tavoitteena on vähentää rakennusten energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä sekä edistää uusiutuvan energian käyttöä. Uudisrakentamisen lisäksi direktiivi kattaa myös remontoitavat kiinteistöt. Rakennuksen energiatehokkuuden parantamisen voi toteuttaa putkistojen lisäeristämisellä, vanhojen ikkunoiden vaihtamisella energiatehokkaampiin malleihin tai lämmitysjärjestelmän uusimisella. Putkistojen eristäminen on keskeinen tekijä lämmitys- ja jäähdytyskustannusten vähentämisessä.

EPBD asettaa uusia haasteita ja mahdollisuuksia myös materiaalivalmistajille, jotta tiukemmat energiatehokkuusvaatimukset pystytään täyttämään.

Valitse oikea tuote talotekniikan eristyksiin

Huolellisesti tehdyt LVI-suunnitelmat ja ammattitaitoinen asennus ovat tärkeitä niin uudis- kuin korjauskohteessakin. Markkinoilla olevat eristystuotteet eroavat toisistaan eristyskyvyn, asennustekniikoiden sekä pinta-asennusten ulkonäön osalta. Korkealaatuisten eristeiden käyttö ja hyvä rakennustapa parantavat asumismukavuutta ja kiinteistön terveellisyyttä, samalla kun energiakustannusten säästö on suoraa taloudellista hyötyä.

ISOVERin

– eristeillä on markkinoiden paras lambda-arvo
– tuotevalikoimaan kuuluvilla asennusteipeillä saadaan ylivoimaisesti paras putkikourujen sauman tiiveys
– eristeet ovat keveitä, helppoja käsitellä ja nopeita asentaa
– ratkaisut säilyttävät eristysominaisuutensa koko elinkaaren ajan

Asianmukaisesti mitoitettu ja asennettu talotekniikkaeristys on keskeistä rakennuksen käyttäjien terveyden, turvallisuuden ja asumismukavuuden kannalta. ISOVER tarjoaa eristeet kaikkiin talotekniikan eristyskohteisiin.

Haluatko parantaa kiinteistösi energiatehokkuutta?

Next article