Etusivu » Talotekniikka » Hybridilämmitys on tehokas tapa leikata lämmityslaskua
Sponsoroitu

Moni kiinteistönomistaja ja taloyhtiö pohtii tällä hetkellä lämmitysjärjestelmänsä tulevaisuutta. Harmillisen usein pohdintaa tehdään kapeakatseisena ja mustavalkoisena kaikki tai ei mitään -henkisenä vastakkainasetteluna: vaihtoehtoina on joko kaukolämmössä pysyminen tai siitä irtaantuminen ja vaihtaminen maalämpöön.

– Lämmitysjärjestelmän valinta ei ole nollasummapeliä maalämmön ja kaukolämmön välillä. Kiinteistöjen ja taloyhtiöiden kannattaisi ennemminkin selvittää, mikä olisi juuri heidän tarpeisiinsa sopivin ja edullisin ratkaisu, toteaa HögforsGST:n toimitusjohtaja Antti Hartman.

Hybridilämmitys yhdistää useita lämmönlähteitä saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kun järjestelmään yhdistetään energiatehokas poistoilman lämmön talteenotto, kerran ostettu energia saadaan pysymään kiinteistön käytössä pidempään. Älykäs ohjausjärjestelmä pitää huolen siitä, että kiinteistö lämpiää aina halvimmalla saatavissa olevalla vaihtoehdolla.

– Hybridilämmitys on suunniteltu vähentämään sekä kokonaisenergian kulutusta että ostoenergian määrää. Esimerkiksi jos maalämpöpumpun käyttämä sähkö on kalliimpaa kuin kaukolämpö, järjestelmä käyttää kaukolämpöä lämmitykseen. Halvan sähkön aikoina järjestelmä taas lisää maalämpöpumppujen tehoa. Sama logiikka toimii myös muissa lämmönlähteissä kuten esimerkiksi kaukolämpöä ja poistoilman lämmön talteenottoa hyödyntävissä hybrideissä, HögforsGST:n liiketoimintajohtaja Juha Virkki kertoo.

Pienempi alkuinvestointi – pienemmät korkokulut

– On hyvä muistaa, että nouseva korkotaso syö isolla lainalla toteutettujen maalämpöjärjestelmien tuottoa. Maalämmön investointikustannukset ovat jopa kolme kertaa suurempia kuin vastaavan tehoisen hybridijärjestelmän, jossa kaukolämmön rinnalla toimivan maalämmön osuus voidaan mitoittaa pienemmäksi. Kun hybridijärjestelmän lämpöpumpputeho on noin kolmasosa kiinteistön vaatimasta huipputehosta, lämpöpumpuilla voidaan kattaa lähes 70 prosenttia kiinteistön vuotuisesta energiantarpeesta. Hybridilämmityksellä voidaan pienentää lämmityskustannuksia jopa puolella, Hartman laskee.

– Hybridijärjestelmässä pääsee nauttimaan sekä ympäristöystävällisen maalämmön että alati vihertyvän kaukolämmön parhaista puolista hyvällä omallatunnolla. Kaukolämpöala käy tällä hetkellä historiansa suurinta murrosta, kun ala pyrkii kohti hiilineutraaliutta, Hartman muistuttaa.

Älykäs HybridHEAT-järjestelmä yhdistää eri lämmitysmuodot edullisesti ja tehokkaasti

HögforsGST:n Suomessa kehittämä ja valmistama HybridHEAT on tulevaisuuden vaatimuksiin vastaava hybridilämmitysjärjestelmä, joka yhdistää useat eri lämmönlähteet samaan ilmastoystävälliseen pakettiin. HybridHEAT on suunniteltu ennen kaikkea rivi- ja kerrostalojen sekä muiden suurempien kiinteistöjen, kuten toimisto- ja liikekiinteistöjen tarpeisiin.

Järjestelmien energianlähteinä toimivat muun muassa kaukolämpö, maalämpö, lämmön talteenotto, erilaiset lämpöpumppuratkaisut sekä aurinkosähkö. Maalämpöhybrideistä mainiona esimerkkinä toimii kaukolämpöä ja maalämpöä yhdistelevä HybridHEAT-toteutus Jyväskylän Volvo Truck Centeriin. Turun Kurjenlinna on puolestaan asuin- ja liikehuoneistokokonaisuus, jossa HybridHEAT yhdistää maalämmön, poistoilman lämmön talteenoton sekä sähkökattiloiden tuottaman energian yhdeksi kokonaisuudeksi.

Maksuton arvio kiinteistöllesi räätälöitynä

Next article