Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Hybridiratkaisut ovat vahvasti tätä päivää
Energiaratkaisut

Hybridiratkaisut ovat vahvasti tätä päivää

hybridilämmitys
hybridilämmitys
Kuva: Getty Images

Hybridilämmitys yhdistää monta energianlähdettä, jotka yleensä vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Se on erityisen varteenotettava vaihtoehto kiinteistöissä, joissa on ennestään ennestään öljy-, puu- tai pellettijärjestelmä.

Kesällä aurinkoenergiaa, syksyllä ilmavesilämpöpumpun tuomaa tasaista lämpöä ja pakkasilla pellettejä tai öljyä. Hybridilämmitys yhdistää kaksi energianlähdettä, jotka yleensä vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Se on varteenotettava vaihtoehto erityisesti suurissa kiinteistössä, joissa on ennestään öljylämmitysjärjestelmä, jonka rinnalle halutaan toinen energianlähde.

– Erityisesti lämmityksen saneerauksen yhteydessä erilaiset hybridiratkaisut ovat vahvasti tätä päivää. Niiden ympäristöystävällisyys ja kustannustehokkuus ovat yleisesti ottaen kohtuullisesti tiedossa, Motivan pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna kertoo.

Seunan mukaan ennen kokonaan uuden tai vanhaa korvaavan lämmitysratkaisun hankintaa tulisi satsata huolelliseen suunnitteluun ja tarvearviointiin.

–  Kokemattomampi ostaja tuijottaa turhan herkästi vain yksittäisen lämpöpumpun lämpökerroinlukua, vaikka ylipäänsä kiinteistön energiankulutukseen ja laitteistonkin energiansäästöön vaikuttaa moni muukin seikka. Ammattitaitoinen ja hyvämaineinen myyjäliike osaa suunnitella järkevän hybridiratkaisun.

Selvää säästöä

Ilmavesilämpöpumppu pienentää öljylämmitteisen kiinteistön vuosittaista öljymenekkiä yleensä noin 50–80 % ja vastaavasti lämmityskustannuksia parhaimmillaan jopa 50 %. Sen voi asentaa sekä vesikiertoisella lattialämmityksellä että vesikiertopattereilla varustettuun kohteeseen.

Hybridiratkaisuissa kustannussäästöjä syntyy kiistattomasti, kun hyödynnetään kahden energialähteen parhaita puolia eri olosuhteissa. Isommissa hybridikohteissa ilmavesilämpöpumpulla voidaan saada aikaan vieläpä merkittävääkin ”mittakaavaetua” takaisinmaksuajan näkökulmasta.

– Säästöistä saatava euromääräinen skaala on laaja, koska se riippuu muun muassa energiamuotojen kulloisestakin hinnasta ja laitteiden toiminnasta erilaisissa kohde- ja ilmasto –olosuhteissa, Sami Seuna muistuttaa.

Next article