Etusivu » Talotekniikka » Investointi rakennusten lämmöneristykseen tuo muutakin kuin taloudellista hyötyä
Sponsoroitu

Investointi rakennusten parempaan lämmöneristykseen ei ole pelkästään taloudellinen päätös. 

Investointi parempaan lämmöneristykseen vaikuttaa moniin elämänlaatuun liittyviin tekijöihin ja voi olla pitkäaikainen sijoitus sekä ympäristön että asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Optimaalisesti tehty lämmöneristys säästää energiaa ja vähentää rakennuksen lämmityksestä ja viilennyksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Lämmöneriste maksaa itsensä takaisin

Rakennuksen energiankulutuksen suuntaa antava säästöpotentiaali voidaan laskea eri rakenteille lämpöhäviölaskelman kautta. Laskelmassa tutkitaan, kuinka paljon rakennuksen lämmitysenergiasta karkaa ulos esimerkiksi ulkoseinärakenteen kautta. Energian hinnan kohotessa ulkoseinän eristyksen tärkeys kasvaa ja lisäeristyksellä on mahdollista saavuttaa suurempia säästöjä.  

Vanhoissa betonielementtirakenteisissa 1970-luvun kerrostaloissa lämmöneristevahvuus on vain noin 80 mm. Rakenteiden päivitys nykytasoon maksaa saman verran kuin rakenteen vanhan lämmönläpäisevyyden puolitus ja se voi vähentää ulkoseinien lämpöhäviöitä jopa 65 %. Noin 1 000 m2 julkisivussa tämä tarkoittaa 0,20 €/kWh energianhinnalla n. 9 000 euron vuosittaista säästöä. Kustannussäästöä ja ilmastohyötyjä alkaa syntyä heti lisäeristämisen jälkeen – käytetystä energiamuodosta riippumatta.

Energiatehokas lämmöneriste on sijoitus tulevaisuuteen

Rakennusvaipan kautta karkaavan lämmitysenergian aiheuttamat päästöt minimoidaan eristämällä. Myös lämmöneristeen valmistus aiheuttaa ilmastopäästöjä, joiden vaikutus tullaan ensi vuoden alussa arvioimaan rakennusluvissa rakennusten hiilijalanjälkilaskennan muodossa.

Paraisilla valmistettavien OC Parocin kivivillatuotteiden valmistuksessa käytetään 100 % uusiutuvaa sähköä, joka vähentää kivimassan sulatuksen hiilidioksidipäästöjä noin 80 % perinteiseen kupoliuuniteknologiaan verrattuna. 

Energiatehokas lämmöneriste voi siis olla myös hiilijalanjäljeltään pieni. Huonosti eristettyjen rakennusten eristystä parantamalla voidaan vähentää koko EU-alueen hiilidioksidipäästöjä jopa 204 miljoonaa tonnia vuodessa. Tämä vastaa 43 miljoonan auton päästöjä.

Asianmukaisesti ylläpidetty ja remontoitu kiinteistö on kiinnostava

Hyvin ylläpidetty ja asianmukaisesti eristetty rakennus on houkuttelevampi sekä ostajille että vuokralaisille. Edulliset asumiskustannukset, tasainen sisälämpötila sekä hyvän lämmöneristyksen kylkiäisenä saatu parempi ääneneristävyys lisäävät asukkaiden asumismukavuutta ja viihtyisyyttä.

Kiinnostuitko lämmöneristysratkaisuista?

Next article