Etusivu » Korjausrakentaminen » Kiinteistöjen energiatehokkuudessa parantamisen varaa
Energiaratkaisut

Kiinteistöjen energiatehokkuudessa parantamisen varaa

kiinteisto-energiatehokkuus-energiatalkoot
kiinteisto-energiatehokkuus-energiatalkoot
Energiatehokkuusinvestoinnit pienentävät korjausvelkaa ja nostavat rakennusten arvoa. Kuvat: Pexels

Hyvin suunnitellut ja toteutetut energiansäästötoimenpiteet voivat pienentää rakennusten päästöjä jopa 80 %. Suomen LVI-liiton toimitusjohtaja Isto Hietanen avaa energiatehokkuuden merkitystä.

Mikä luo pohjan kiinteistöjen energiatehokkuudelle?

Olemassa oleville rakennuksille pitäisi tehdä enemmän energiaselvityksiä, jotta tiedettäisiin minkälaisia toimenpiteitä ja investointeja energiatehokkuuden saavuttamiseksi tulisi tehdä. Uusissa rakennuksissa tärkeintä on laadukas rakentaminen, jossa otetaan huomioon uusiutuvien energioiden käyttömahdollisuudet sekä muut uudet teknologiat. Molemmissa tapauksissa hyvä suunnittelu ja oikeat lähtötiedot ovat avainasemassa.

Miten energiatehokkuuden parantamisesta voidaan tehdä kannattavaa?

Kiinteistöjen keskimääräistä energiatehokkuutta voitaisiin parantaa noin 30-50 %. Tämä tarkoittaisi rakennusten korjausvelan pienentämistä sekä uusien teknologioiden käyttöönottoa. Energiatehokkuusinvestoinnit pienentävät korjausvelkaa ja nostavat rakennusten arvoa. Samalla myös asumisen laatu paranee.

Mitä konkreettista energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään nyt ja tulevaisuudessa?

Keskittyminen energiatehokkuuden parantamiseen johtaa olemassa olevien ratkaisujen korjaamiseen tai uusimiseen kuten ulkoseinän lisälämmöneristämiseen, poistoilmalämpöpumppujen asentamiseen sekä ikkunoiden ja ilmanvaihtojärjestelmien uusimiseen energiatehokkaammaksi. Rakennuksissa tarvitaan maalämmön, lämpöpumppujen, aurinkoenergian ja tekoälyn sekä rakennusten etähallinnan laajamittaista hyödyntämistä.

Mitä tarkoittavat EU:n energiatalkoot? 

EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2030 mennessä vähintään 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta sekä lisäämään energiatehokkuutta ja nostamaan uusiutuvien energialähteiden osuuden 27 prosenttiin. Tämän lisäksi EU:n tavoite on vähentää päästöjä 80 % vuoteen 2050 mennessä. Näissä talkoissa kaikilla on velvollisuus ja vastuu tehdä oma osansa.

Next article