Etusivu » Talotekniikka » Kokonaisuus haltuun lämmitysjärjestelmissä
Sponsoroitu

Energiakriisi on kiihdyttänyt lämmitysjärjestelmien vaihtoa kustannustehokkaisiin ratkaisuihin. Järkevin ratkaisu kiinteistön koko elinkaaren tarpeisiin saadaan vaihtoehtojen tarkastelulla ja optimoinnilla.

Kiinteistön elinkaarisuunnittelussa energiamallit ohjaavat järkiperäisiin ja kustannustehokkaimpiin energiaratkaisuihin. Taloteknisen saneerauksen lähtökohta on aina nykytilanteen arvio. Välttämättä uutta kokonaisjärjestelmää ei tarvita, kun vanhaakin voidaan huoltaa ja päivittää. Lisäarvo tulee kannattavuudesta.

– Kiinteistön käyttökustannusten ja elinkaaren arvioissa merkitsee nykyinen lämmitysjärjestelmä ja sen kehitysmahdollisuudet. Olemassa olevien järjestelmien optimointi on osa kokonaisenergiatehokkuuden optimointia ja lämpöpumpputekniikan hyödyntämismahdollisuuksien tarkastelua, kiinteistölämmitysjärjestelmien myyntipäällikkö Pertti Ojalehto Scanofficelta kertoo.

Suunnittelulla säästät

Kiinteistönomistajalle merkittävin säästö tulee energiatehokkaista ratkaisuista ja niiden oikeasta suunnittelusta. Lämpöpumppujen merkitys vaihtoehtona on huomattava. Elinkaari- ja käyttökustannuksien vertailulla selvitetään kohteelle parhaimmat vaihtoehdot.

– Talotekniikka on laaja kokonaisuus, johon sisältyy muun muassa sähkö, lämmitys, kiinteistöautomaatio sekä niiden käyttäjät. Yleensä säästöjä saadaan jo optimoimalla verkoston lämpötilatasoja ja laskemalla tai tasaamalla eri tilojen lämpötiloja. Lämpöpumput tukevat kokonaisratkaisua, Ojalehto arvioi. 

Optimoinnissa tarkastellaan kiinteistön osa-alueet ja toimintapisteet, joissa kiinteistön eri järjestelmät toimivat energiahyötysuhteiltaan tehokkaimmin. Hybridimallissa on useita energialähteitä: toimiva lämpökattila ja ilma-vesilämpöpumppu voi hyvinkin olla kiinteistön loppuelinkaaren järkevin ratkaisu. Kun taas kaukolämpö, lämpöpumppu ja aurinkosähkö yhdessä soveltuvat toiseen ratkaisuun.

Ennakoivaa ei yllätetä

Muuttuva maailma ei heilauta energiankulutuksen seuraajaa. Kiinteistöjen kehittäminen ennakoidaan mittaamalla käyttöä, kustannuksia ja korjaustarpeita. Oikea-aikaiset korjaukset ja perusparannukset ovat osa valveutunutta energiankäyttöä. Huolto- ja käyttökustannuksiltaan kohtuullinen kiinteistö on kaikkien etu. Näin varmistetaan hyvinvoiva kiinteistö ja sen tyytyväiset asukkaat.

Energiatehokkaat ja laadukkaat lämpöpumput Pohjoismaiden suurimmalta maahantuojalta

Next article