Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Lukitseminen lisää turvallisuutta
Turvallisuus

Lukitseminen lisää turvallisuutta

lukitus
lukitus
Kuva: Adobe Stock

Kun avaimen patentti vanhenee, voidaan avaimesta tehdä helposti uusia kopioita. Taloyhtiöissä osa asunnoista on vuokrakäytössä ja vuokralaiset vaihtuvat.

– Tämän seurauksena syntyy helposti tilanne, jossa ei tiedetä, montako avainta kiinteistöön on olemassa, kertoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Yksi avainturvallisuutta lisäävä tekijä ovat niin sanotut elektromekaaniset lukot.

Elektromekaaninen lukko toimii kuin perinteinen lukkopesään työnnettävä avain, mutta mekaanisuuden lisäksi siinä on sähkötunniste. Oven sähköistämistä elektromekaaniset lukot eivät tosin vaadi. Käytännössä kadonnut tai varastettu avain saadaan pois päältä nappia painamalla. Säästöä syntyy, kun taloyhtiön jokaista lukkoa ei tarvitsekaan sarjoittaa uudelleen.

Säästöjä voidaan saada myös uusia avaimia käyttöönotettaessa, kun uutta avainta ei tarvitse erikseen teettää. Sen sijaan isännöitsijällä voi olla pöytälaatikossa kasa avaimia valmiina, josta yksittäisiä avaimia aktivoidaan tarpeen mukaan.

Sähköisiä lukitusjärjestelmiä voidaan puolestaan soveltaa erityisesti yleisten tilojen lukitukseen. Sähköiseen lukitukseen voi liittää aikarajoituksia, jolloin oven saa avattua vain silloin, kun on ”oma vuoro”. Lisäksi oven avauksesta jää jälki ja tarvittaessa voidaan selvitellä mahdollisia epäselvyyksiä.

Turvalukko hidastaa murtovarasta ja tekee toimituksesta äänekkäämpää.

Taloyhtiöille syntyy hyötyjä myös siitä, ettei kaikille tarvitse jakaa perinteistä mekaanista avainta, jolloin avainhallinta kevenee. Etenkin tilanteessa, jossa avain katoaa ovat edut merkittäviä.

Taloyhtiön teletilojen lukitsemisella turvataan viestintäsalaisuutta ja muuta tietoturvallisuutta. Tietoturvan takia viestintävirasto määrää, säätää ja suosittelee miten talon teletilat tulisi lukita.

Yhteistyössä kiinteistöalan toimijoiden kanssa on kehitetty KTL1E- lukitusjärjestelmä.

– Lyhenne tulee sanoista kansallinen teletilojen lukitus, Pänkäläinen valaisee.

Urakoitsijoilla on määräaikainen lupa ja pääsy avainsäiliöön. Avainsäiliöstä urakoitsija saa avaimen, jolla hän pääsee teletiloihin, muttei muualle.

KTL1E-lukitusjärjestelmä tuo myös säästöjä, koska urakoitsija pystyy itsenäisesti aikatauluttamaan työnsä.

– Huoltomiehen, isännöitsijän tai hallituslaisen ei tarvitse tulla paikalle päästämään huoltomiestä sisään. Kustannuksia säästyy myös siinä, ettei urakoitsijan tarvitse odottaa sisäänpääsyä vaan hän pääsee suoraan työstämään sitä internetin muutoskytkentään.

Lopuksi Aku Pänkäläinen haluaa muistuttaa turvalukon merkityksestä.

– Turvalukossakin olevan oven saa kyllä auki, mutta turvalukko hidastaa murtovarasta ja tekee toimituksesta äänekkäämpää. Tällöin kiinnijäämisen riski kasvaa.

Next article