Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Monokote – Paras palosuoja betonirakenteille
Sponsoroitu

Suomalainen palosuojausyritys Firesto pidentää rakennuksen elinkaarta ja päivittää paloturvallisuuden nykyvaatimuksiin.

Fireston projektipäällikkö Marko Välitalo kertoo, että palosuojauksessa ikä ei aina ole ratkaiseva tekijä, vaan välillä verrattain nuorienkin rakennusten palosuojaratkaisuja joudutaan remonttien yhteydessä tai kenties jo rakennusvaiheessakin päivittämään esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa.

Päivittämisen tarve voi johtua yksinkertaisesti myös siitä, että ratkaisut ovat ajasta jäljessä. Sekä määräykset että laskentatavat ovat vuosien varrella muuttuneet aivan toisenlaisiksi kuin mitä ne ovat olleet rakennusvaiheessa.

Rahallista säästöä 

Vanhat ja iäkkäät rakennukset törmäävät helposti kysymykseen siitä, kumpi kannattaa tehdä: kunnostaa vai vetää matalaksi. Jos kohde päädytään kunnostamaan, niin tällaisissa tapauksissa Monokote ja palosuojamaalaus tarjoavat selkeän kustannusedun.

Välitalon mukaan Monokotella on kustannussäästön lisäksi toinenkin etu, joka vaikuttaa puolestaan enemmän saneerausta suorittavan rakentajan toimintaan.

– Monokote voidaan vain ruiskuttaa betonin pintaan, joten sitä on huomattavasti nopeampi käyttää kuin esimerkiksi villoituksia. Eli säästö tulee siitä, että työmaalla päästään nopeammin jatkamaan kaikkia muita työvaiheita, Välitalo sanoo.

Monelle vieras tekniikka 

Vaikka Monokote onkin tuotteena monelle Suomessa yhä vieras, tekniikka on ollut käytössä Välitalon mukaan ympäri Eurooppaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Sitä käytetään yleisimmin teräs- ja betonirakenteiden suojaukseen.

– Monokote tuotteet ovat yksikomponenttisia ruiskutettavia palosuojalaasteja, jotka ovat sertifioituja kantavien teräs- ja betonirakenteiden palosuojaukseen tarkoitettuja tuotteita. Monokote-tuotteet tuovat lisäarvoa myös rakennuksen akustiikkaan, sillä niillä on erittäin hyvät ääniabsorptio-ominaisuudet.

Suomessa 70-luvulla rakennetuissa taloissa putkiremontti alkaa olla ajankohtainen. Samalla on syytä tarkastaa paloturvallisuus.  

Monokote on kaikkein tyypillisimmin käytössä betonin kanssa, ja teräkseen hyödynnetään tyypillisesti palosuojamaalausta. Firesto toimittaa kumpaakin palvelua sen mukaan, mitä työmaalla milloinkin tarvitaan, ja ihan perinteiset villoituksetkin onnistuvat yhä. Asiakkaan kanssa käydään aina läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

Tärkeintä olisi, että nämä kaikki vaihtoehdot käytäisiin kanssamme läpi jo suunnittelupöydässä, Välitalo kannustaa.

Kiinnostuitko Monokotesta?

Next article