Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Oppiva ilmanvaihto on avain terveelliseen ja energiatehokkaaseen sisäilmaan
Sponsoroitu

Pekka Hölttä

myyntipäällikkö, Entos Oy

Hyvä sisäilma parantaa sekä viihtyvyyttä että turvallisuutta. Älykäs ja oppiva ilmanvaihtojärjestelmä ei ainoastaan varmista laadukasta sisä-ilmaa, vaan myös tuottaa konkreettisia säästöjä tehostamalla kiinteistön energiankäyttöä.

– Säästötoimenpiteitä ei saa toteuttaa sisäilman kustannuksella. Esimerkiksi ilmanvaihdon sammuttaminen yöksi ei ole suositeltavaa, sillä se voi aiheuttaa teknisiä ongelmia laitteistoihin ja kiinteistön rakenteisiin eikä ole pitkällä tähtäimellä edes taloudellisesti järkevää. Sen sijaan oppiva ilmanvaihto tarjoaa teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti kestäviä ratkaisuja nollapäästötavoitteiden saavuttamiseksi, toteaa Entos Oy:n myyntipäällikkö Pekka Hölttä.

Älykäs ilmanvaihto tukee siirtymistä kohti nollapäästöjä

Vuodesta 2030 lähtien uusien rakennusten on täytettävä ZEB-tason (Zero Emission Building) vaatimukset. Tavoitteena on hiilineutraalius ja kaikkien olemassa olevien rakennusten päivittäminen ZEB-tasolle vuoteen 2050 mennessä.

Älykäs ja oppiva ilmanvaihto on keskeinen tekijä ZEB-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä se edistää rakennusten energiatehokkuutta, vähentää hiilijalanjälkeä sekä tukee kestävästi rakennettua ympäristöä.

Oppiva ilmanvaihtojärjestelmä kerää dataa sisäilmasta ja sopeutuu automaattisesti eri olosuhteisiin, kuten ihmisten määrään tai hiilidioksidin pitoisuuden muutoksiin. Tämä takaa optimaalisen sisäilman ilman tarpeetonta energiankulutusta. Älykäs ilmanvaihto myös ennakoi ja ilmoittaa huolto- ja korjaustarpeista, mikä auttaa välttämään energiaa kuluttavia vikoja ja pitää järjestelmän tehokkuuden korkealla tasolla.


Rauhallisesti tuuletettu talo säästää energiaa

Seuraamalla sisäilman pitoisuuksia, keräämällä ilmanvaihtokonekohtaista dataa ja oppimalla siitä päästään valvottuun ilmanvaihtoon, jolloin ei tarvita turhaa tuuletusta. Turha tuuletus johtaa tarpeettomaan energiankulutukseen, kun lämpöä tai viileyttä poistetaan sisätiloista. Mukautetulla ilmanvaihdolla tuuletusaikaa voidaan huomattavasti vähentää.

– Isännöitsijät voisivat ottaa yhtiökokouksen esityslistalle tilinpäätöksen lisäksi Entos Senserin tuottamaa dataa siitä, miten energiansäästöllä on taklattu energian hinnan nousu, ehdottaa Entos Oy:n hallinto- ja markkinointipäällikkö Maarit Pasanen.

Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä sopeuttaa ilmastoinnin kiinteistön käyttöasteeseen. Laite oppii ensimmäisten viikkojensa aikana kuinka pieniin pitoisuuksiin, mihin tapahtumiin ja miten nopeasti ilmanvaihdon pitää reagoida. Senser analysoi jatkuvasti sisäilman laadun muutoksia poistoilmasta, ohjauksen muutoksia puhaltimessa sekä muuttuneita mittausarvoja, kulunutta aikaa ja ilmanvaihdon ohjauksen jälkivaikutuksia, jonka jälkeen data siirretään pilvipalveluun. Senser pitää olosuhteet optimaalisessa tilassa, jolloin sisäilma on raikasta, terveellistä ja turvallista.

– Senser on ratkaisu, jolla voidaan pidentää kiinteistön elinkaarta edullisella energiansäästötoimenpiteellä moneen muuhun energiaremonttiin verrattuna, Hölttä kertoo.

Mukautuvalla ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa jopa kahdenkymmenen prosentin energiansäästö, minkä ansiosta laitteen investointi maksaa itsensä takaisin kiinteistön koosta riippuen vuodesta muutamaan vuoteen

– Uusia rakennuksia voidaan joutua tuulettamaan jopa pari vuotta, jotta rakenteista ja huonekaluista irtoavat VOC-päästöt saadaan poistettua. Kello-ohjattu tuuletus ei taas reagoi kiinteistön käyttöasteeseen. Kun järjestelmässä on älyä, tuuletusta ei tarvitse tehdä varman päälle, se tehdään datapohjaisesti, Hölttä summaa.

Senser tuo parempaa sisäilmaa kaikkiin rakennuksiin

• Mukautuva ilmanvaihto toimii aina optimaalisesti.

• Itseoppiva järjestelmä kehittää kiinteistön energiataloutta.

• Senser-live pilvipalvelu mahdollistaa etäseurannan ja -huollon sekä laite- ja ohjelmistopäivitykset.

Lue lisää älykkäästä ja energiatehokkaasta ilmanvaihdosta!

Next article