Etusivu » Taloyhtiö » Palokatko tekee kodista turvallisen
Turvallisuus

Palokatko tekee kodista turvallisen

palokatkot
palokatkot
Kuva: Getty Images
avatar

Jukka Autere

hallituksen sihteeri, Suomen Palokatkoyhdistys ry

Palokatko estää tulipalotilanteessa tulen ja savukaasujen pääsyn rakennuksen rakenteiden läpi muihin asuntoihin ja tiloihin. Palokatko lisää myös asumismukavuutta, sillä se suodattaa naapurista tulevien tuoksujen ja äänien kulkeutumista muihin asuntoihin. 

Palokatko estää tulipalon leviämisen rakennuksen sisällä muihin tiloihin. Rakennus on silloin turvallinen asukkaille ja heidän omaisuudelleen sekä palokunnalle tulla tekemään pelastustöitä tilanteen vaatiessa.

Palotilanteessa palokatko suojaa palon ja savukaasujen leviämisen naapuritiloihin tietyn minuuttimäärän ajan.

– Jos palokatkon tiiveys ja eristävyys on esimerkiksi EI60, palokatko kestää 60 minuuttia, jonka ajan rakenteessa oleva läpivienti pysyy ummessa, eikä rakenteen toisella puolella olevan tilan lämpötila nouse eikä palamisreaktio ala, kertoo Jukka Autere Suomen Palokatkoyhdistyksestä.

Toimiva ja tehokas palokatko parantaa myös asukkaiden viihtyvyyttä. Tiiviissä huoneistoissa ilmanvaihto ja lämpötila voidaan säätää asuntokohtaisesti mukavaksi. Kun tiiveys saadaan kuntoon, myöskään arkielämän tuoksut ja äänet eivät leviä naapurista.

Paloturvallisuus kunnostetaan sujuvasti muun remontin kanssa

Perusparannuksen yhteydessä turvallisuutta on helppo parantaa palomääräysten mukaiseksi, kun rakenteita avataan joka tapauksessa. Mikäli taloyhtiössä epäillään palokatkojen kuntoa, ne on syytä tarkastaa ja kunnostaa. Joka tapauksessa niiden tarkastus kannattaa yhdistää tuleviin kuntokartoituksiin.

– Nykyisin linjasaneerauksen yhteydessä vaaditaan yleensä palokatkosuunnitelma, jonka perusteella ammattiurakoitsija osaa toteuttaa palokatkot määräysten mukaisesti, toteaa Autere ja lisää, että taloyhtiötä edustavan valvojan tulee vaatia palokatkojen asianmukainen dokumentointi.

– Huolellisesti suunniteltu sekä oikein tehty ja tarkasti dokumentoitu urakka on tärkeää, jotta taloyhtiö voi kymmenenkin vuoden kuluttua tietää, kuinka palokatko on toteutettu, hän summaa.

Vanhoissa 1980-luvulla ja sitä aikaisemmin rakennetuissa kerrostaloissa on usein vanhanaikaiset ratkaisut. Autereen mukaan ne eivät täytä nykypäivän määräyksiä, vaikka ne on toteutettu sen aikaisen rakentamistavan mukaisesti.

– Vanhatkin palokatkot kuitenkin toimivat, mikäli ne on toteutettu aikansa määräysten mukaisesti tiiviiksi ja ilmaa läpäisemättömiksi palamattomista tuotteista, esimerkiksi kipsi- tai betonimassasta tai erilaisista tasoitteista, kuten kivipohjaisista tasoitteista tai muurauslaastista, Autere huomauttaa. 

  • Palokatkon kunnosta vastaa yleensä kiinteistön omistaja.
  • Palokatkot on syytä tarkastaa säännöllisin väliajoin kuntotarkastuksen yhteydessä.
  • Palokatkot kannattaa kunnostaa viimeistään remontin yhteydessä, jolloin kustannukset ovat pienempiä kuin erikseen tehtynä.
  • Palokatkosuunnittelija varmistaa, että urakassa käytetään testattuja ja hyväksyttyjä palokatkotuotteita, jotka soveltuvat läpikulkevaan tekniikkaan ja ympäröivään rakenteeseen.
  • Urakka dokumentoidaan ja liitetään rakennuksen huoltokirjaan. Valmiit palokatkot merkitään esimerkiksi tarroin, joista voi myöhemmin nähdä, mitä materiaaleja on käytetty, milloin työt on toteutettu
  • ja kuka on toteuttaja.
Next article