Etusivu » Talotekniikka » Heikki Härkönen: ”Valaistuksen ohjauksella saadaan toimivia tiloja”
Valaistus

Heikki Härkönen: ”Valaistuksen ohjauksella saadaan toimivia tiloja”

heikki-harkonen-valaistus-tilasuunnittelu
heikki-harkonen-valaistus-tilasuunnittelu
Valaistussuunnittelussa on muistettava, että tärkeintä on käyttäjän tarve, sanoo Heikki Härkönen. Kuva: Petri Vuorio

On varhainen aamu Aleksi Aamuvirkun autoillessa töihin. Yövalaistun parkkihallin valot syttyvät automaattisesti auton lähestyessä hallin ulko-ovea. Kun hissin ovet sulkeutuvat hänen takanaan, toimiston avarien aulatilojen valaistus käynnistyy. Aleksin astellessa kohti portaita, askelmien valot syttyvät ja seuraavan kerroksen käytävän valot kirkastuvat. Työtilojen valaistus tarkentuu alueelle, johon hän laskee koneensa ja aloittaa päivän työt.

Aleksi ei ole taikuri, vaikka hänestä siltä hiukan tuntuukin. Valot toimivat älykkäästi hänen liikkumistaan ennakoiden. Mukavaa, turvallista ja energiatehokasta. Tällainen valaistusteknologia on jo käytössä joissain suomalaisissa toimitaloissa.

– Langattomuus, muuntojoustavuus ja älyteknologia ovat nyt uusinta uutta valaistusteknologiassa, kertoo Suomen Valoteknillisen Seuran (SVS) toimitusjohtaja Heikki Härkönen.

Langattomuus mahdollistaa valaistuksen muuntojoustavuuden.

– Se mahdollistaa älyteknologian käytön, jolloin valaistuksen ohjaus oppii käyttäjien liikkeistä ja mukautuu heidän tarpeisiinsa automaattisesti. Järjestelmä voi antaa myös käyttäjän itse säätää valaistusta älypuhelimella tai kytkimellä.

– Älyjärjestelmissä valaisimet keskustelevat keskenään antureiden tai vaikka Bluetoothin välityksellä. Päivänvaloanturi mahdollistaa ulkoa tulevan luonnonvalon hyödyntämisen ja energiaa säästyy. Valaistusjärjestelmän tarkkaillessa kiinteistön tapahtumia, se tuottaa samalla tietoa muun muassa tilojen käyttöasteista. Kun järjestelmät ovat usein nettiin liitettyjä, on tärkeää rakentaa valaistusratkaisut yhdessä sellaisten toimijoiden kanssa, jotka hallitsevat myös tietoturvan, Härkönen muistuttaa.

Langattomuus mahdollistaa valaistuksen muuntojoustavuuden. Tilojen käyttötarpeiden muuttuessa ei tarvita uusia kaapelointeja, vaan valaistuksen uudelleenohjaus riittää. Härkösen mukaan tulevaisuudessa huomioidaan ihmisen tarpeet vieläkin tarkemmin.

– Valaistuksen ohjauksella voidaan säätää valon määrää käyttäjien tarpeisiin. Esimerkiksi iäkkäät ihmiset tarvitsevat näkemiseen muita enemmän valoa. Kun mennään vielä pidemmälle, puhutaan myös valon värilämpötilan ja koko spektrin säätämisestä, jolloin voidaan vaikuttaa muun muassa ihmisten virkeyteen ja hyvinvointiin.

Next article