Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » 20 vuoden trendi: Kaukolämmön hinta on noussut yli 5 % vuosittain
Sponsoroitu

Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmön hinta on noussut Suomessa vuodessa keskimäärin 5,1%, mutta Helsingissä kaukolämpökustannusten kasvu on hurjempi.

Miten taloyhtiö voi pitää kulut kurissa, jotta hoitovastiketta ei tarvitse alati nostaa?

– Lämmitys on taloyhtiön isoin kuluerä, mutta hallitus on harvoin perillä sisälämpötiloista. Tämä on yllättävää, koska jokainen aste nostaa kaukolämmön kulutusta noin viisi prosenttia, sanoo Olli-Pekka Inget, Tunesmart-palvelun myyntijohtaja.

Sisälämpötila voi huomaamatta karata korkeaksi, jos asukkaiden lämpötilareklamaatiot ratkaistaan aina nostamalla lämpötilaa. Tällöin todelliset syyt jäävät selvittämättä, ja ylilämmitys rasittaa taloyhtiön taloutta.

– Jokainen huoltokäynti vie satasia ja taloyhtiö maksaa lämpöhukasta. Lisäksi jatkuva lämmityksen säätäminen sekoittaa lämmitysverkostoa, kun ei ole ymmärrystä oikeasta datasta, sanoo Samuli Kettunen, Tunesmart-automaatiourakoinnin vetäjä.

Tehokkain ja edullisin ratkaisu korkeisiin lämmityslaskuihin? – Optimoi lämmitys Tunesmartilla

Lämmityksestä kannattaa ottaa löysät pois, koska kustannusten lasku on kaikkien etu.

– Tunesmartilla kaukolämmön käyttö vähenee jopa 20 prosenttia. Jos iso taloyhtiö maksaa lämmityksestä 100 000 euroa vuodessa, niin Tunesmartilla päivitetty talo säästää noin 15 000 euroa, sanoo Inget.

Kun Tunesmart asennetaan, jokaiseen asuntoon kiinnitetään yksi lämpötiladataa keräävä anturi.

– Todelliset lämpötilat nähtyään isännöitsijä ja hallitus yleensä yllättyvät: tuollaistako meillä on. Ilman dataa ongelmahuoneistoja ei usein tunnisteta ja lämmityksen säädöt perustuvat vain oletuksiin, kertoo Kettunen.

Tunesmartin ennakoivan lämmityksen algoritmit optimoivat talon lämmitystä, eikä kiinteistöhuollon tarvitse säätää lämmitystä. Säästöt perustuvat oikeanlaiseen mittaustietoon sekä asukkaiden ja talon tarpeiden mukaiseen lämmityksenohjaukseen. Samalla vikapaikat on helppo tunnistaa.

– Jos yläkerrassa on 24 astetta ja alakerrassa 17, niin vika korjataan alakerran lämmityslaitteistosta eikä siten, että koko talossa nostetaan lämpötilaa, selittää Kettunen.

Tunesmart ei vain optimoi taloyhtiön lämmitystä, vaan mahdollistaa myös taloyhtiön turvan, ilmanvaihdon ja vedenkulutuksen optimoinnin ja digitalisoinnin.

– Tunesmart-taloteknologia parantaa kerrostalon toimivuutta ja hallintaa. Meiltä saa myös Tunesmartin etähallittavia ja -testattavia palovaroittimia, joilla taloyhtiö vastaa helposti pelastuslain uusiin vaatimuksiin, Inget hymyilee.

Haluatko kuulla lisää käyttökulujen trimmaamisesta?

Soita Olli-Pekalle 0400 521 989 tai tutustu palveluumme

Next article