Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » 7 taloyhtiötä yhdisti voimansa Suomen suurimmassa ryhmäytymishankkeessa
Taloyhtiö

7 taloyhtiötä yhdisti voimansa Suomen suurimmassa ryhmäytymishankkeessa

Kokonaisen asuinalueen korjaaminen uutta vastaavaan tekniseen kuntoon nostaa arvoa väistämättä. Kuva: Getty Images

Toukokuussa 2021 alkoi Turun Hepokullassa 60 miljoonan euron rakennusurakka, jossa 1970-luvun lähiö remontoidaan uutta vastaavaksi. Hankkeessa korjataan yhteensä 26 kerrostaloa. Kaikkien rakennusten putket, viemärit, sähköt, märkätilat ja datakaapelit sekä julkisivut uusitaan.

Ennen tätä massiivista peruskorjaushanketta rakennusten 50 vuoden elinkaaren aikana oli tehty vain tavallista kunnossapitoa. Talojen kunto oli päässyt niin huonoksi, että julkisivut vuotivat sisälle ja julkisivua oli pitänyt verkottaakin, ettei siitä tippuisi palasia ihmisten päälle. Myös vesijohdot ja viemärit olivat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän.

Pankit eivät antaneet lainaa yksittäisille taloyhtiöille

Peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2016. Varsin pian selvisi, että erikseen kunkin taloyhtiön remonttien kilpailutus ja suunnittelu olisivat olleet todella kalliita sekä aikaa vieviä. Lisäksi pankit eivät halunneet myöntää rahoitusta yksittäisille taloyhtiöille.

Yhden taloyhtiön remontoiminen ei vielä vaikuta asuinalueen hintatasoon, mutta kokonaisen asuinalueen korjaaminen uutta vastaavaan tekniseen kuntoon nostaa arvoa väistämättä. Kun Hepokullan yhdeksästä taloyhtiöstä seitsemän päätti osallistua ryhmäytymishankkeeseen, pankki suostui rahoittamaan projektia.

Suuren skaalan edut ja energiaremontti nostavat kannattavuutta

Ryhmäytymismallin ideana on, että usean kohteen samanaikaisella saneerauksella saadaan tehokkuutta niin suunnitteluun, rahoitukseen kuin urakan toteutukseenkin.

Muuttotappiokunnissa ryhmäytyminen voi olla taloyhtiöiden ainoa mahdollisuus saada rahoitusta, koska pankit tietävät elinvoimaisten ja kokonaan uudistettujen asuinalueiden arvon ja vetovoiman. Arvonnousun ohella pankkien ehtoihin kuuluu usein vaatimus energiaremontista. Näin oli myös Hepokullan kohdalla.

Hepokullan hankkeeseen kuuluvassa energiasaneerauksessa kaukolämpö vaihtuu maalämpöön jokaisessa kerrostalossa. Samalla lämpöä ryhdytään ottamaan talteen ilmanvaihdosta.

Tämä laskee taloyhtiöiden hiilidioksidipäästöjä yli 500 tonnia vuodessa, mikä vastaa lähes 500 lentoa Thaimaahan. Lisäksi lämpöenergian säästöt ovat sen verran kovia, että kerrostalojen ylläpitokustannukset laskevat reippaasti kolmen vuoden päästä remontin valmistumisesta.

Next article