Etusivu » Taloyhtiö » ARA jakaa taloyhtiöille 24 miljoonaa euroa sähköavustuksina
Sponsoroitu

Ympäristöministeriö on valmistellut taloyhtiöille myönnettävän sähköavustuksen, josta annetaan asetus maaliskuun aikana. Asetus astuu voimaan huhtikuun puolivälissä 2023.

Kysymyksiin vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA) ylitarkastaja Rasmus Kalliala, jonka vastuulla on asuntoyhteisöjen sähköenergiakustannusten avustus.

Millainen taloyhtiö voi hakea sähköavustusta?

Avustus koskee kaikkia sähkölämmitteisiä taloyhtiömuotoisia kerros-, rivi-, pari- ja omakotitaloja. Myös kuntien vuokra-asuntoyhtiöt ja ARA-yhteisöt ovat hakukelpoisia. Hakija ei saa taloudellinen toimija.
Toinen edellytys on, että taloyhtiö maksaa lämmitykseen liittyvän sähköenergialaskun.

Onko lämmityksen tuotantotapaa rajattu?

Taloyhtiön täytyy olla sähkölämmitteinen eli lämmityksestä yli puolet pitää tapahtua joko suorasähköllä tai lämpöpumppuratkaisulla. Tyypillisimpiä lämpöpumppuratkaisuja ovat maalämpö sekä ilma-ilma-, ilma-vesi- ja poistoilmalämpöpumput.

Sähkön rinnalla voi käyttää esimerkiksi kaukolämpöä, fossiilisia tai puuta.

Miltä ajalta avustusta saa?

Avustus myönnetään takautuvasti neljän kuukauden ajalta. Laskennassa huomioidaan arvonlisäverolliset laskut sähköenergian osalta. Sähköveroa ja siirtoa ei lasketa mukaan.

Hyväksyttävä kaudet ovat marras- ja joulukuu vuodelta 2022 sekä tammikuu 2023. Tammikuun toteutuma kerrotaan kahdella.

Vaikuttaako taloyhtiön sähkösopimus annettavaan avustukseen?

Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiön kiinteässä sähkösopimuksessa sähköenergian hinta oli yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Pörssisähköllä tällaista hintarajaa ei ole.

Kuinka paljon avustusta voi saada?

ARA maksaa 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta. Kuukausittainen omavastuuosuus on 90 euroa per asuinhuoneisto ja avustusta maksetaan enintään 700 euroa per asuinhuoneisto per kuukausi.

Miten sähköavustusta haetaan?

Hakeminen tapahtuu ARA:n verkkoasioinnissa. Hakuohjeet julkaistaan nettisivuilla viimeistään silloin, kun asetus astuu voimaan.

Next article