Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Energiahukasta eroon – välitä, älä valita!
Energiaratkaisut

Energiahukasta eroon – välitä, älä valita!

timo-tossavainen-kiinteistoliitto
timo-tossavainen-kiinteistoliitto
Kuva: Kiinteistöliitto / Rousi Visions

Jopa 30 % taloyhtiön energiasta haukkaa energiahukka. Uskomatonta, eikö totta? Lämpö karkaa ja vettä valuu turhaan – näistä syntyy energiahukkaa.

Taloyhtiön menoista jopa 40 % on energiamenoja. Lämmitys, sähkö ja vesi maksetaan joka vuosi, joten hukkakulutus käy kalliiksi. Osakkaat maksavat taloyhtiön kulut vastikkeissaan ja siksi kotitalon energiamenoista kannattaa kiinnostua. Energia on euroja – jopa 10 % taloyhtiösi rahoista menee suden suuhun. Osakkaan kannattaa välittää energiahukan jahtaamisesta, eikä vain valittaa korkeista vastikkeista.

Asiantuntijoiden mukaan 10–15 % rakennusten käyttämän energian säästöpotentiaalista on saavutettavissa ilman isoja korjaustoimenpiteitä. Ohjeita kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi löytyy osoitteesta energiahukka.fi. Hallituksen ja isännöitsijän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan ottaa aktiivinen asenne asiaan ja hyödyntää valmiit ohjeet taloyhtiöissä. Osakkaiden etu on saada energiahukka kuriin, koska se tuntuu lyhyellä aikavälillä kukkarossa – ja pidemmällä aikajänteellä hillitsee ilmastonmuutosta.

Asumisolosuhteet pidettävä kunnossa

Rakennusten energiankulutus on suuri ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Suomi on sitoutunut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen parantamalla rakennusten energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä. Tämä tarkoittaa, että energiansäästötoimia tulee lisätä jo olemassa olevissa rakennuksissa. Asuinolosuhteita ei pidä kuitenkaan heikentää energiahukkaa jahdatessa. Energia-asioiden kuntoon saattamisella voidaan parantaa asumisolosuhteita taloyhtiössä.

Energiatehokkuus vaikuttaa asumisen kustannuksiin. Taloyhtiön kannattaa aina remonttia valmistellessaan selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen. Remontti on mahdollisuus parantaa samalla sekä asumisolosuhteita että energiatehokkuutta. Taloyhtiön kannattaa hakea energia-avustuksia kaikkiin toimenpiteisiin, joihin avustuksia on saatavana.

Taloyhtiön jokapäiväisestä energiankulutuksesta kannattaa karsia kaikki ylimääräinen huolehtimalla LVI-järjestelmän säädöistä, lämpövuotojen tukkimisesta esimerkiksi tiivistämällä ikkunat sekä tarkistamalla energiankäyttötottumuksia. Energiaa tarvitaan taloyhtiöissä huoneistojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen sekä kiinteistön yhteisiin sähkölaitteisiin – kunkin asukkaan oman asunnon laitteiden lisäksi.

Asenneilmaston muutos ilmastonmuutoksen sijaan

Jokaisen osakkaan ja asukkaan kannattaa olla kiinnostunut oman taloyhtiön lämmityksen, veden ja kiinteistösähkön kulutuksesta sekä kustannuksista. Nämä maksavat hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä noin yhden euron vastikeneliöltä. Lepsu linja energiankäytössä ja energiahukan jahtaamisessa nostaa taloyhtiön menoja ja osakkaiden maksamia vastikemaksuja.

Taloyhtiön osakkaat ja asukkaat voivat pienentää energian- sekä vedenkulutustaan. Tehokas keino energian käytön tehostamiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi on jakaa taloyhtiössä tietoa kulutuksesta ja sen vaikutuksesta asumiskustannuksiin. Osakkaiden kannattaa osallistua oman taloyhtiönsä yhtiökokoukseen, perehtyä etukäteen energiamenojen suuruuteen sekä ottaa yhtiökokouksessa esille keskustelussa energiatehokkuus ja sen parantamisen mahdollisuudet.

Välinpitämättömyys on vaarallista energiahukan ja -tehokkuuden tiimoilta. Veltto asenne käy kalliiksi osakkaiden kukkarolle, eikä edistä ilmastonmuutoksen haittojen ehkäisyä. Osakkaiden asenneilmaston muutos on hyvästä, muu ilmastonmuutos pahasta.

Osakas – osallistu taloyhtiösi yhtiökokoukseen, nosta energiatehokkuus ja energiahukan kuriin saaminen keskusteluun. Yhtiökokoukseen osallistuminen ja siellä vaikuttaminen ovat osakkaiden oikeus, jota kannattaa käyttää. Tee vuoden ekoteko; Osallistu ja vaikuta!

Kirjoittaja Timo Tossavainen toimii Kiinteistöliiton yhteysjohtana.

Next article