Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Energiakulut kuriin viidellä helpolla keinolla
Sponsoroitu

Annamaria Tielinen

energia-asiantuntija

Helsingin kaupunki

Taloyhtiöt käyttävät yhä turhaan rahaa energiaan, joka haaskaantuu harakoille. Helsingin kaupungin energianeuvonta kertoo viisi yleistä virhettä, joihin jokaisen taloyhtiön on helppo puuttua, ja keinot ongelmien taklaamiseen.

1. Lämpö katoaa ulos ja käytäviin

Monet taloyhtiöt ylilämmittävät yleisiä tilojaan. Kun lämpötilat säädetään suositusten mukaan, taloyhtiö voi säästää ajan myötä tuhansia euroja.

– Rappukäytäviin riittää 17 °C ja varastoihin 12 °C. Autotalleihin ja -halleihin suosituslämpötila on 5 °C, kertoo energia-asiantuntija Annamaria Tielinen Helsingin kaupungilta.

Myös ulko-ovien ja muiden tiivisteiden kunnolla on yllättävän suuri merkitys. Vuodot yleisten tilojen tiivisteistä hukkaavat huomaamatta merkittävän osan taloyhtiön lämmöstä.

– Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden säännöllinen tarkistaminen on tärkeää. Niiden vaihto kannattaa teettää ammattilaisella.

2. Eurot vuotavat viemäriin

Pienetkin vesivuodot esimerkiksi vessanpöntöissä voivat vaivihkaa aiheuttaa taloyhtiölle tuhansien eurojen vesilaskun. Tielinen kertoo, että monesti asukkaat eivät hahmota, miten kalliiksi vuodot voivat koitua.

– Aktiivinen viestintä on avainasemassa. Asukkaille kannattaa tiedottaa, että liruttavista pöntöistä ja muista vuodoista on erityisen tärkeää ilmoittaa taloyhtiölle.

3. Ledit loistavat vain jouluvaloissa

Ledit käyttävät vain murto-osan muiden lampputyyppien sähkönkulutuksesta. Ne ovat edullisin vaihtoehto taloyhtiön pihan ja yleisten tilojen valaisuun.

– Turhaa kulutusta voi laskea helposti päivittämällä lisäksi valaistuksen ohjausta. Yleisten tilojen valot eivät unohdu päälle, kun valaistukseen kytketään liiketunnistimet.

4. Sadevesitorvet kuumana läpi vuoden

Helsingin kaupungin energianeuvonnassa on huomattu, että monissa taloyhtiöissä automaatio-ohjelmat ovat jääneet ajastaan jälkeen.

– Joissain yhtiöissä sadeveden juoksutorvien sulanapitolämmitys on turhaan päällä kesät talvet. Sen tarvitsee olla päällä vain nollakeleillä, jolloin se estää putkirikkoja jään paisuessa, Tielinen sanoo.

Taloyhtiön kannattaa tarkistuttaa automaatio-ohjelmat ammattilaisella. Kun ohjelmat optimoidaan tarpeenmukaisiksi, säästyy rahaa.

5. Saunonta paisuttaa sähkölaskua

Tielisen viimeinen vinkki koskee saunavuoroja, jotka on viisasta järjestellä tiiviisti peräkkäin.

– Kiukaan lämmitys vie saunomisessa eniten energiaa, joten saunaa on fiksumpaa lämmittää muutamana päivänä pitkään kuin useampana päivänä lyhyesti.

Energianeuvonta auttaa taloyhtiöitä

Kun pienemmät toimet ovat hallussa, isompienkin remonttien edistämisestä tulee helpompaa. Helsingissä kaupunki tarjoaa taloyhtiöille ilmaista ja puolueetonta energianeuvontaa.

– Meihin kannattaa olla yhteydessä, jos taloyhtiössä esimerkiksi mietitään, millaiset energiaremontit olisivat taloudellisesti kannattavia, Tielinen kertoo.

Energianeuvontatiimi järjestää myös vierailuja taloyhtiöihin, joissa on toteutettu erilaisia energiaremontteja.

Tarkempia tietoja energianeuvonnasta ja taloyhtiövierailuista löytyy energianeuvonnan verkkosivuilta

Next article