Etusivu » Taloyhtiö » Energiaremontti säästää kustannuksia ja ympäristöä
Energiaratkaisut

Energiaremontti säästää kustannuksia ja ympäristöä

Isännöintiliiton energiabarometrissa kävi ilmi, että taloyhtiöissä tunnetaan aivan liian vähän energia-asioita. Kuva: Getty Images

Tuomas Viljamaa

vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto

Taloyhtiöillä on lukuisia mahdollisuuksia pienentää energiankulutustaan ja sitä kautta asumisen ympäristövaikutuksia.

– Julkaisimme juuri Isännöintiliiton ensimmäisen energiabarometrin. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa tietoja, asenteita, tehtyjä toimenpiteitä ja tulevien korjausinvestointien priorisointia. Taloyhtiöissä ja isännöintiyrityksissä on eriasteista osaamista ja suhtautumista energiakysymyksiin, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa kertoo.

– Helposti toteutettavia säästöjä ovat ilmastoinnin ja lämmityksen säätäminen sekä vedenkulutuksen seuraaminen. Suurempiin energiaremontteihin on saatavilla erilaisia avustuksia ja tukea. Perushuomiona tutkimuksessa nousi esiin se, että taloyhtiöissä tunnetaan aivan liian vähän energia-asioita. Tämä on keskeinen jarruttaja energiaremonteissa. Ei tiedetä miten paljon teknologia on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana eikä osata katsoa asioita tarpeeksi pitkällä tähtäimellä, jatkaa Viljamaa.

Suuri osa taloyhtiöiden kustannuksista tulee energiasta

Energia- ja lämmityskustannukset tulevat nousemaan, sillä polttoaineet kallistuvat, kaukolämmön hinta nousee, verotus kiristyy ja energiantarve kasvaa.

Taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden tulee selvittää mitä toimenpiteitä omassa kiinteistössä kannattaisi tehdä. Kohteet ovat erilaisia, ja ratkaisu joka on hyvä toisessa ei toimi toisessa. Tietoa on hyvin saatavilla ja apuna kannattaa käyttää alan ammattilaisia.

Taloyhtiöissä tulisi ymmärtää, kuinka tärkeästä asiasta on kyse.

Korkokustannukset ovat matalalla, energiatehokkuusremontteihin saa edullista lainaa ja ARAn energia-avustus näyttelee tärkeää roolia lämmitysremonteissa ja kannustaa yhtiöitä tekemään parannuksia energiatehokkuuteensa. Energiatehokkuutta parantaville investoinneille voi saada todella hyvän tuoton.

– Taloyhtiöissä tulisi ymmärtää kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Kun ottaa huomioon kaukolämmön hinnan, energiaremontti voi parhaimmillaan pienentää vastiketta. Kannattaa siis laskea auki ja miettiä eri vaihtoehtoja. Riippuu täysin kiinteistöstä mitä kannattaa tehdä, vaihtoehtoja ja toimenpiteitä on paljon. Taloyhtiön kannattaa ottaa energia mukaan pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaan ja selvittää eri vaihtoehtoja ja niiden kustannusvaikutuksia. On myös tärkeää, että ihmiset osallistuvat taloyhtiön kokouksiin ja ovat kiinnostuneita oman asuntonsa arvon kehittymisestä, Tuomas Viljamaa muistuttaa.

Next article