Etusivu » Taloyhtiö » ”Hyvä isännöinti on kriittisessä roolissa taloyhtiön remonttien onnistumisessa”
Isännöinti

”Hyvä isännöinti on kriittisessä roolissa taloyhtiön remonttien onnistumisessa”

Yksittäisen isännöitsijän ei tarvitse osata tarkasti kaikkea taloyhtiöön liittyvää vaan hänen tukenaan on monessa isännöintitoimistossa teknisiä asiantuntijoita. Kuva: Getty Images

Korjausvelan hillitseminen vaatii riittävän ennakoivasti suunniteltuja remontteja eikä niitä kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen. Aktiivisen ja osaavan isännöitsijän arvoa ei kuitenkaan moni hahmota.

– Ennakointi on mahdotonta ilman Pitkän tähtäimen suunnitelmaa (PTS), joten se kannattaa tehdä ja pitää ajan tasalla, Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen sanoo.

PTS antaa osakkaille mahdollisuuden varautua tuleviin kuluihin, mutta ennen kaikkea se auttaa tekemään korjauksista toisiaan tukevia kokonaisuuksia.

– Remonttien organisointi ja kilpailuttaminen ovat haastavia kokonaisuuksia. Niissä onnistuminen edellyttää, että isännöitsijän ja taloyhtiön välinen yhteistyö toimii.

Myös monet pankit katsovat PTS:ää osana lainahakemuksia.

– Jos on laiminlyönyt korjaukset aiemmin ja yrittää saada suuren lainan, rahoituksen saaminen voi olla hankalaa, ja vaikka lainaa saisikin, voi marginaali olla korkea. Hyvin korkea rahoitusvastike taas voi ajaa osakkaat vaikeuksiin.

Korjaushistoria ja -suunnitelma vaikuttavat ostajien päätöksiin

Ennakoiva ote on välttämätön, jotta omaisuuden arvo säilyy.

– Isännöitsijän valinta on yksi hallituksen suurimmista päätöksistä ja siksi kilpailuttaessa kannattaa valita isännöitsijä, joka ymmärtää ennakoinnin merkityksen. Kilpailuttaminen on tärkeää etenkin, jos isännöinnin nykytilaan ollaan yhtiössä tyytymättömiä ja tarjoukset kannattaa käydä tarkasti läpi.

Yksittäisen isännöitsijän ei tarvitse osata tarkasti kaikkea taloyhtiöön liittyvää vaan hänen tukenaan on monessa isännöintitoimistossa teknisiä asiantuntijoita. Korjaushankkeen vetäjäksi otetaan usein myös ulkopuolinen konsultti.

– Erityisen tärkeää on kirjata kaikki tehdyt ja tulevat remontit taloyhtiön tietoihin. Historia ja korjausten ennakointi vaikuttavat asuntomarkkinoilla ostopäätöksiin suuresti, Rekonen korostaa.

Next article