Etusivu » Taloyhtiö » Isännöinnillä merkittävä rooli vakavaraisen taloyhtiön johtamisessa
Sponsoroitu

Kalle Grönqvist

toimitusjohtaja,
Fluxio Isännöinti Oy

Anna Malm

talotekniikan energia-asiantuntija, Fluxio Isännöinti Oy

Energiansäästöhankkeisiin taloyhtiöissä kannustavat energiakustannusten vähentämisen lisäksi asuntojen jälleenmyyntiarvon kasvattaminen.

Isännöinnin merkitys on viime aikoina entisestään kasvanut asuinrakennuskannan vanhenemisen ja voimakkaasti kasvaneen peruskorjaustarpeen myötä. Myös asiakaskokemusta arvostetaan enemmän, ja osakkaat haluavat isännöinniltä myös uusia palveluita. Yksi isännöinnin keskeisimmistä tehtävistä on taloyhtiön talouden hoitaminen.

– Parhaimmillaan isännöintikumppani on aloitteentekijä, joka antaa ehdotuksia esimerkiksi energiaa säästävistä toimenpiteistä, isännöintitoimisto Fluxio Isännöinti Oy:n toimitusjohtaja Kalle Grönqvist sanoo.
Grönqvistin mukaan isännöinnin vastuulla on kilpailuttaa sopimuksia ja etsiä taloyhtiölle aktiivisesti säästöjä ja tämä onkin Fluxion strategian ytimessä.

– Erityisen tärkeää on juuri energiankustannusten säästöjen saavuttaminen, sillä noin 40 % taloyhtiöiden budjetista menee energiaan. Kun on käytännön kokemusta kymmenistä eri energiansäästöhankkeista, on helppo tunnistaa missä säästöjä voisi tehdä, Grönqvist jatkaa.

Fluxio – maalämmön ja lämmön talteenoton asiantuntija

Fluxio isännöinnin talotekniikan energia-asiantuntija Anna Malm kertoo, että energiaremontti voidaan toteuttaa joko korvaamalla vanha lämmitys samalla lämmitysmuodolla, vaihtamalla se toiseen tai ottamalla käyttöön eri muotoja yhdistelevä hybridilämmitys.

– Hybridissä lämmitys tapahtuu vuorokauden tai vuodenajan mukaan edullisimmalla lämmitystavalla. Uusien laitteiden avulla voidaan käyttää paremmin myös uusiutuvia energiamuotoja.

Malmin mukaan erityisesti maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto on erittäin energiatehokas lämmitysmuoto. Tällöin myös rakennuksesta poistuva sisäilman lämpö saadaan talteen.

– Lämmitysratkaisu soveltuu useimmiten yli kaksikerroksisiin kerrostaloihin, joiden ilmanvaihto on toteutettu huippuimureilla.

säästöt lämmityskuluissa ovat usein niin suuret, että investointi saadaan maksettua jopa alle kymmenessä vuodessa

Energiatehokkaaseen lämmitykseen siirtyminen laskee kerrostalon lämmityskuluja ja nostaa asuntojen arvoa.

– Maalämmöllä ja poistoilman lämmön talteenotolla säästöt lämmityskuluissa ovat usein niin suuret, että investointi saadaan maksettua jopa alle kymmenessä vuodessa, Malm sanoo.

Aurinkosähkö on toinen esimerkki, jonka Malm kuvailee olevan kannattavaa useimmille taloyhtiöille. Syy kannattavuuteen on sähköverkkoyhtiöiden tarjoama hyvityslaskentapalvelu, jossa aurinkosähköä lasketaan hyödynnettäväksi verottomasti huoneistojen omaankin sähkönkulutukseen.

– Aurinkosähköjärjestelmän asentamista kannattaa miettiä etenkin, kun taloyhtiön vuosittainen sähkönkulutus on korkea, jos taloyhtiöllä on useita sähköauton latauspisteitä tai jos on suunnitteilla energia- tai kattoremontti.

As Oy Pajalahdentie 23 – onnistunutta energiansäästöä Fluxion johdolla

”Asunto-Osakeyhtiö Pajalahdentie 23 perehtyi joitakin vuosia sitten isännöinnin johdolla talomme vedenkulutukseen osana Sitran rahoittamaa ja Fluxion toteuttamaa tutkimushanketta. Talon kaikkien suihkujen suihkupäät vaihdettiin vettä säästäviin ekologisempiin versioihin. Vedenkulutus mitattiin tarkasti sekä ennen että jälkeen vaihdon, ja todettu säästö oli 10 %. Lisäksi säästö tuli nimenomaan lämpimästä suihkuvedestä, eli saimme samalla säästöjä lämmitykseenkin.

Maalämpöön siirryimme vuonna 2022. Isännöinti toimi tässä aktiivisesti ja auttoi meidät alkuun esiselvityksen muodossa. Tulokset olivat kannustavia, ja lopputulos oikein onnistunut: hyvin kilpailutettu ja toteutettu maalämpöratkaisu. Maalämpö laskee kustannuksia ja nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa. Lisäksi taloyhtiömme kantaa oman vastuunsa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä.”

Juho Järvikuona, As Oy Pajalahdentie 23:n Hallituksen puheenjohtaja.

Fiksumpaa isännöintiä taloyhtiöille

Next article