Etusivu » Taloyhtiö » Kustannustehokkain lämmitysmuoto aina yksilöllinen
Sponsoroitu

Lämmitysmuodon valinta on etenkin viime aikoina energiakriisin yhteydessä herättänyt paljon keskustelua. Ennen valintaa on huomioitava lukuisia asioita, eikä kustannustehokkaimman ratkaisun löytäminen ole aivan yksinkertaista. Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtajan Arto Hannulan mukaan keskeisenä tavoitteena on investoinnin ja käyttökustannusten optimointi sekä lämmönriittävyyden varmistaminen kaikissa olosuhteissa.

– Samalla kannattaa investoida automatiikkaan, jolloin lämmitysjärjestelmää voi ohjata esimerkiksi tariffiohjauksella, Hannula sanoo.

Ohjauksessa automatiikan tietoihin syötetään sähkönhinta veroineen ja siirtohintoineen sekä ostetun öljyn hinta. Automatiikka laskee näiden tietojen perusteella kulloisessakin sääolosuhteessa kuluttajalle optimaalisimman käyttötavan – eli sen, tuottaako lämmityksen lämpöpumppu vai öljykattila.

– Siinä mielessä hybridilämmitys on hyvä vaihtoehto, että kuluttaja voi itse vaikuttaa mitä energiaa kulloinkin käyttää ja mitä joutuu energiasta maksamaan, Hannula kuvailee.

Lämmitysjärjestelmiä uusivissa kiinteistöissä uuden lämmitysjärjestelmän valinta riippuu Hannulan mukaan ennen kaikkea kiinteistön sen hetkisestä tilanteesta.

– Mikäli kiinteistössä on jo olemassa esimerkiksi laitteistoltaan hyväkuntoinen öljylämmitys, voidaan päästöjen näkökulmasta vain vaihtaa polttoaine uusiutuvaan lämmitysöljyyn ja päivittää polttimen säädöt sille sopiviksi.

Hannula ei kuitenkaan halua nimetä hintaperusteiltaan parasta lämmitysmuotoa, sillä sähkön hinta vaihtelee edelleen kiivaasti.

– Kustannustehokkain lämmitysmuoto riippuu paljolti myös siitä, millainen sähkösopimus kullakin kotitaloudella on. Hinnoissakin tulee myös jatkossa esiintymään suurta vaihtelua.

Lämpövuotojen estäminen oleellista

Taloyhtiöissä erilaisia lämmönlähteitä voidaan hyödyntää monella eri tapaa. Tämä riippuu paljolti siitä, millainen kiinteistö on kyseessä ja missä kiinteistö sijaitsee.

– Mikäli taloyhtiöllä on oma lämpökeskus ja öljylämmitys, kannattaa suunnitella hybridiä. Jos taas ilmastointina on pelkkä poistoilmapuhallin, on hyvä tutkia, voidaanko poistoilmasta ottaa energiaa talteen ja hyödyntää sitä öljylämmityksen rinnalla, Hannula sanoo.

Myös ilmavesilämpöpumppu toimii Hannulan mukaan taloyhtiössä öljylämmityksen rinnalla mainiosti, jolloin öljyä tarvitaan vain priimaamaan korkeimmat lämmöntarpeet.

– Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, ettei kiinteistössä ole lämpövuotoja ja että lämmityslaitteet huolletaan säännöllisesti ammattilaisen toimesta.

Hannula muistuttaa, että öljykattila tulee nuohota vuosittain ja poltin huoltaa vähintään joka toinen vuosi tai 5000 litran kulutuksen jälkeen.

– Huolto on luvanvaraista toimintaa, ja poltinhuoltaja voi samalla tehdä tarkastuksen koko lämmitysjärjestelmään sekä säätää polttimen analysaattorin avulla palamisen optimaaliseksi

Yrityksestä

Lämmitysenergia Yhdistys Ry on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia, energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita. Vuonna 1956 perustettu yhdistys takaa kuluttajille varmat ja toimivat lämmitysratkaisut.

Aiheesta lisää: www.ley.fi

Etsitkö ammattilaista urakkaasi?


Next article