Etusivu » Taloyhtiö » Latausvalmius sähköautoille pian pakollinen useissa taloyhtiöissä
Korjaus ja Saneeraus

Latausvalmius sähköautoille pian pakollinen useissa taloyhtiöissä

Eduskunta hyväksyi vastikään EU-direktiiviin pohjautuvan lain, jonka myötä taloyhtiöitä velvoitetaan lisäämään autojen latauspistemahdollisuuksia tiettyjen ehtojen täyttyessä. Kuva: Unsplash

Suurien remonttihankkeiden yhteydessä taloyhtiön on pian pakko asentaa latauspistevalmius.

Sähköautoilun odotetaan olevan kasvussa. Eduskunta onkin vastikään hyväksynyt EU-direktiiviin pohjautuvan lain, jossa taloyhtiöitä velvoitetaan lisäämään autojen latauspistemahdollisuuksia tiettyjen ehtojen täyttyessä.

– Latauspistevalmius tarkoittaa sitä, että pysäköinnin kaapelointireitit tai putkitukset mahdollistavat sähköauton latauspisteen asentamisen. Valmius on asennettava suurien remonttien yhteydessä ja koskee hankkeita, joihin haetaan rakennuslupaa 11.3.2021 jälkeen, sanoo Tapio Haltia, Suomen Kiinteistöliitto ry:n neuvontalakimies.

Haltia toteaa velvoitteen koskevan niitä tilanteita, jossa peruskorjaushankkeen arvo ylittää 25 prosenttia rakennuksen arvosta maapohja pois lukien ja korjaushanke ulottuu pysäköintipaikoille tai niiden sähköjärjestelmiin. Laki koskee taloyhtiöitä, joissa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa.

On hyvä tarkastella kokonaisuutta

– Valmiuden rakentamisessa on hyvä aivan ensimmäiseksi tarkastella kokonaistilanne ja selvittää olemassa olevan sähköjärjestelmän kunto. Lisäksi tulisi tarkastaa, onko lisäkapasiteetille tarvetta vai riittääkö nykytilanne kattamaan tarpeet.

Haltia kehottaakin taloyhtiöitä tekemään peruskartoituksen. Myös päätöksentekoon ja kustannusten jakamiseen tulisi kiinnittää huomiota eri tilanteissa, joita taloyhtiöissä voi esiintyä.

– Asunto-osakeyhtiölaki antaa kyllä kohtuullisen hyvät mahdollisuudet päättämiseen ja kustannusten jakoon, kunhan lähtötilanne ja tavoite tunnistetaan.

Hän nostaa esiin myös sisäverkkoja koskevan sääntelyn, joka on ollut voimassa muutaman vuoden ja muistuttaa velvoitteiltaan pitkälle latauspistevalmiuteen liittyvää lakia.

– Jos taloyhtiössä tehdään laajaa peruskorjausta, jonka yhteydessä on teknistaloudellisesti järkevää toteuttaa sisäverkon uudistaminen tai kunnostaminen, silloin näin tulisi toimia ellei voida osoittaa, että nykyinen sisäverkko on riittävän laadukas. 

Haltian mukaan sekä latauspistevalmiuden että sisäverkon uudistamisen osalta on hyvä tarkastella kokonaisuutta.

– Erityisesti mikäli yhtiössä ollaan suunnittelemassa sähköremonttia, nämä tekijät olisi tärkeää ottaa huomioon jo hankesuunnittelussa. 

Sähköautot yleistyvät, onko taloyhtiösi valmis?

Ylivoimaisesti suurin osa sähköautojen latauksesta tapahtuu kotona. 

Sähköautot yleistyvät nopeasti. Jo nyt moni odottaa taloyhtiöiden tarjoavan valmiuden sähköauton lataukseen – tämä valmius voi vaikuttaa jopa asunnon hankintaan. Jos tarve siis ei ole akuutti taloyhtiössä tänään, se voi olla sitä hyvinkin pian.

Seuraavassa taloyhtiökokouksessa kannattaakin keskustella minkälaiseen ratkaisuun aiotaan investoida. Latausjärjestelmän olisi hyvä olla laajennettava, jotta kasvava lataustarve voidaan huomioida sähköautojen määrän lisääntyessä.

Next article