Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Mikä EIR-takaus, mitä hyötyä siitä on taloyhtiöille?
Kestävä rakentaminen

Mikä EIR-takaus, mitä hyötyä siitä on taloyhtiöille?

EIR-takaus on merkittävä apu taloyhtiöille. Kuva: Getty Images

EIR-takaus on Euroopan Investointirahaston kehittämä rahoitusväline, jonka tarkoitus on edistää vihreää siirtymää parantamalla pankkien tarjoaman rahoituksen saatavuutta ja ehtoja. Sen avulla taloyhtiö voi saada lainaa hieman edullisemmalla marginaalilla.  

EIR-takaukset ovat osa massiivista InvestEU-takausohjelmaa, jolla edistetään puhtaan teknologian investointien käyttöönottoa EU:n alueella. 

– Pankki voi myöntää EIR-takauksia taloyhtiöiden hankkeille, jotka edistävät esimerkiksi energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä tai vähäpäästöisyyttä. Tyypillinen hanke voisi olla esimerkiksi siirtyminen maalämpöön, OP Uusimaan pankinjohtaja Janne Koivuniemi sanoo. 

EIR-takauksen ehdot tulevat Euroopan investointirahastolta ja ne vaihtelevat sen mukaan, mikä on rahoituksen käyttötarkoitus. 

– Pienimpiin rahoitustarpeisiin takaus ei sovellu, mutta vastaavasti takaus myönnetään maksimissaan jopa 15 miljoonan euron lainoille ja pankki arvioi lainapäätöstä tehdessään täyttääkö taloyhtiön hanke EIR:n asettamat ehdot. 

Ehdot ovat erilaiset esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöönotto hankkeissa ja energiatehokkuuden lisäämiseen tähtäävissä hankkeissa. 

– Joissakin tapauksissa EIR-takauksesta on apua taloyhtiöille myös siksi, että se tuo rahoitukselle kaivattua lisävakuutta. Enimmillään se voi kattaa jopa 80 prosenttia vakuuksista. 

Taloyhtiölle EIR-takauksen hakeminen on prosessina sama kuin tavallinen lainanhaku 

Laina-aika on EIRiltä tulevien rajoitteiden vuoksi korkeintaan 12 vuotta, jolloin esimerkiksi linjasaneerausten ja julkisivuremonttien pisimmät laina-ajat jäävät ehtojen ulkopuolelle.  

– Ehdoissa on määritelty millaisia dokumentteja pankin pitää vaatia taloyhtiöltä todentaakseen rahoitettavan hankkeen kelpoisuuden EIR-takauksen piiriin, esimerkiksi energiatehokkuuden paranemisen perusteella. 

Taloyhtiölle EIR-takauksen hakeminen on kuitenkin lähes yhtä helppoa kuin muutkin rahoitusneuvottelut pankin kanssa eikä se vaadi taloyhtiöltä ylimääräisiä toimia.  

– Pankki arvioi hankkeen soveltuvuuden ja pyytää tavallisten liitteiden lisäksi esimerkiksi energiatodistusta tai –laskelmaa, josta näkyy, miten riippuvuus ostoenergiasta laskee ja energiaomavaraisuus kasvaa. Energiatehokkuusinvestoinnit tukevat taloyhtiön arvoa tulevaisuudessa ja siksi EIR-takaus on varteenotettava mahdollisuus, Koivuniemi summaa.

Next article