Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Onko taloyhtiösi jo kartoittanut energiatehokkuus-toimet?
Energiaratkaisut

Onko taloyhtiösi jo kartoittanut energiatehokkuus-toimet?

Aurinkopaneelit kannattaa kiinnittää vain hyväkuntoiselle katolle. Kuva: Getty Images

Kaikilla taloyhtiöillä olisi hyvä olla suunnitelma, kuinka sen energiatehokkuutta parannetaan ja mitä uusiutuvan energian mahdollisuuksia se ottaa käyttöön seuraavien 10 vuoden aikana.

Kätevintä energiaselvityksen teettäminen on kuntoarvion tai sen päivityksen yhteydessä.

– Energiaselvityksessä tunnistetut toimenpiteet liitetään asiantuntijoiden avustuksella osaksi taloyhtiön pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaa. Näin ne tehdään järkevässä järjestyksessä niin, että korjausten ja energiatoimenpiteiden keskinäisvaikutukset ja synergia huomioidaan, sanoo asuinrakennusten energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Käytännössä aurinkopaneelit kannattaa kiinnittää vain hyväkuntoiselle katolle ja julkisivun lisäeristäminen on usein järkevää vain julkisivuremontin yhteydessä. Lämmöntalteenotto taas on monesti taloudellista toteuttaa kaukolämpölaitteiston uusimisen yhteydessä. Esimerkiksi patteriverkoston tasapainottaminen, ikkunoiden tiivistäminen ja yläpohjan lisäeristäminen ovat helppoja keinoja säästää energiaa.

– Energiaselvityksellä löydetään taloudellinen toimenpiteiden yhdistelmä kyseiselle taloyhtiölle. Toimenpiteitä valitessa on hyvä antaa painoarvoa myös asumismukavuuden paranemiselle, Kettunen kehottaa

”Energiatehokkuutta voi parantaa jopa vastikeneutraalisti”

– Energiatoimenpiteitä voi toisinaan tehdä vastikeneutraalisti, koska syntyvillä säästöillä maksetaan pois remonttilainaa. Ja tällä hetkellä valtio vielä tukee vihreitä energiainvestointeja ARA:n energia-avustuksella. Päätöksenteossa voi myös pyrkiä ennakoimaan tulevaa kehitystä, Kettunen sanoo.

Mitä trendejä tulevaisuudesta on jo nähtävissä?

– Esimerkiksi kaukolämmön kohdalla voi tarkistaa oman kaukolämpöyhtiön vihreän siirtymän suunnitelmat; tämä kertoo päästöjen kehityksestä. Sääriippuvainen sähköntuotanto on kasvussa, mikä voi ennustaa sähkön voimakkaitakin hinnanvaihteluita. Se puolestaan luo kannustimia sähkön kulutusjoustolle. Sähkönsiirrossa taas tariffipohjaisen hinnoittelun on ennustettu yleistyvän myös asuinrakennusten puolella. Ja sähköautojen yleistyminen kasvattaa taloyhtiöiden tarvetta toteuttaa sähköautojen latauspisteratkaisuja, Kettunen summaa.

Next article