Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Palovaroitinvastuu siirtyy pian taloyhtiöille –  nyt on valmistelun aika
Sponsoroitu

Kiinteistön omistajilla, kuten taloyhtiöillä, on parhaillaan käynnissä otolliset hetket palovaroitinvastuun haltuun ottamiseksi. Pelastuslakiin kirjattu siirtymäaika on tarkoitettu valmisteluja varten. Valmistelut pitää olla tehty ja palovaroittimet taloyhtiön hallinnassa vuoden 2025 päättyessä.

Kiinteistön omistajan valmisteluihin kuuluvat tarvittavien palovaroittimien määrän ja sijoituspaikkojen kartoitus. Palovaroittimien asentamisen suunnittelu on yksi tärkeimpiä asioita, jotta ne päätyvät oikeisiin paikkoihin. 

– Esimerkiksi keittiöön ei kannata virhehälytysten vuoksi asentaa palovaroitinta, mutta makuuhuoneissa, eteisessä ja mielellään myös olohuoneessa on hyvä olla palovaroittimet, jotta turvataan nukkujat, poistuminen ja valvotaan kodin sähkölaitteita, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön johtava asiantuntija
Kari Telaranta sanoo.

Yhtä tärkeää on pohtia, minkälaiset palovaroittimet kannattaa valita; tarvitaanko erityisominaisuuksia, kuten etävalvonta, vai pärjätäänkö peruspalovaroittimilla. Yleensä varoittimet kannattaa varustaa ainakin taukotoiminnolla.

Asukkaillakin on velvollisuutensa

–  Eivätkä valmistelutehtävät tähänkään lopu. Asentamisjärjestelyjen sekä huoltotoimien organisointi on tärkeää suunnitella jo ennakkoon valmiiksi sekä ohjeistaa asukkaat, mitä heidän pitää tehdä ja mistä he saavat tarvittaessa apua, Telaranta listaa muistettavia asioita.

Asukkaiden tehtävänä on palovaroittimien testaaminen säännöllisesti. He myös ilmoittavat saamiensa ohjeiden mukaisesti, mikäli vikatilanteita ilmenee tai paristo loppuu ennen aikojaan.

Palovaroittimet ovat tähän asti olleet asukkaan vastuulla. Niiden hankinta ja ylläpito siirtyvät kiinteistön omistajan vastuulle 1.1.2026. Uudistus parantaa kaikkien asukkaiden turvallisuutta.

Miten taloyhtiön paloturvallisuutta voi parantaa?

Next article