Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Raikas sisäilma tuo asuinmukavuutta ja pitää rakenteet kunnossa
Sponsoroitu

Viime aikoina monet suomalaiset ovat hillinneet energiankulutustaan – ja hyvä niin. Mutta innokkaimmat ovat tukkineet korvausilmaventtiilit aiheuttaen harmia itselleen ja naapureille. Korvausilmalaitteella huoneilma pysyy raikkaana ja saadaan tasaista lämpöä jokaiselle.

Poistoilmanvaihdolla varustettujen asuntojen ilmanvaihto perustuu koneellisesti tai painovoimaisesti muodostettavaan paine-eroon. Poistoilma on huoneesta poistettavaa epäpuhdasta ilmaa, siirtoilma huonetilasta toiseen siirtyvää ilmaa. Korvausilma on poistettavan ilman tilalle ulkoa tuotavaa puhdasta ilmaa. Joskus korvausilman virtaaminen oleskelualueille aiheuttaa vedon tunnetta, jolloin asukkaat lisäävät lämpöä tai rajoittavat korvausilman tuloa.

– Jos korvausilmaventtiilit tukitaan, pyrkii korvausilma virtaamaan huoneistoon vuotoilmana rakenteiden lävitse. Se rasittaa rakenteita ja tuo mukanaan hengitysilmaan epäpuhtauksia kuten pölyä, homeitiöitä ja joillain alueilla radonia, kertoo ilmanvaihdon myyntipäällikkö Timo Lindholm Scanofficelta.

– Kun ilmanvaihto toimii oikein, se tuulettaa asunnosta pois hajut sekä liiallisen kosteuden, ja tuo tilalle happirikasta ilmaa. Kondenssivedestä kosteat ikkunat, suihkuhuoneen huono tuulettuminen ja hajut ovat tyypillisiä oireita puutteellisesta ilmanvaihdosta.

– Jos asuinkiinteistöissä ei ole koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa, on jokaisessa olo- ja makuuhuoneessa oltava korvausilmaventtiili. On tärkeää muistaa, että vain avoin korvausilmaventtiili palvelee tarkoitustaan, eli mahdollistaa korvausilman hallitun virtauksen tilaan, jossa sitä tarvitaan. 

– Kerrostaloissa, joissa on yhteispoisto, huoneistokohtaista ilmanvaihtoa voivat haitata asukkaiden toimet. Kun osa korvausilmaventtiileistä on suljettu, niin tuloilma virtaa niistä vähistä venttiileistä, jotka ovat auki. Tästä seuraa, että siirtoilma liikkuu huoneistosta toiseen, samoin hajut ja epäpuhtaudet. Jos naapurin kokkailuaromit siirtyvät omaan huoneistoon, on se merkki siitä, että tuloilmakapasiteetti ei ole suunnitellun mukainen, kertoo Lindholm.

– Suomessa ulkoilma ei yleensä ole vaarallisen myrkyllistä. Toki allergikkojenkin on hengitettävä happirikasta ilmaa, joten tuloilman riittävän laadukas suodatus on huomioitava. Makuuhuoneen hiilidioksiditason tulee pysyä matalana eli ilman happirikkaana koko yön, jotta palaudumme päivän askareista. 

Kotimainen Mobair 2030S -korvausilmalaite parantaa asumisviihtyvyyttä mahdollistaessaan korvausilman virtaamisen ympäri vuoden mahdollisimman energiatehokkaasti, ja vedottomasti. Se kierrättää ylös kohoavaa hukkalämpöä takaisin oleskeluvyöhykkeelle. Korvausilmalaite asennetaan joko olemassa olevan korvausilmakanavan päälle, tai laitteelle tehdään uusi läpivienti, jolloin vanhan korvausilmaventtiilin voi sulkea.

Mobair on edullinen ja helppo asentaa, eikä se sekoita olemassa olevaa ilmanvaihtojärjestelmää. Kun korvausilmaa ei vedetä rakenteiden läpi, asumismukavuus kohenee, torjutaan sisäilmaongelmia ja kiinteistön arvo säilyy.

Mobair 2030S -korvausilmalaitteen hyödyt

• Säästät energiaa, sillä se palauttaa katonrajassa olevaa lämpöä takaisin alas.
• Saat viihtyvyydeltään nykyaikaisen, vedottoman ilmanvaihdon huoneisiin.
• Varmistat rakenteiden ja asukkaiden terveyden, kun ilmaa ei revitä sisään rakenteiden läpi.

Kiinnostaako vedoton ja puhdas korvausilma?

Next article