Etusivu » Taloyhtiö » Taloyhtiö huolehtii vedenkulutuksen mittauksen luotettavuudesta
Vedenmittaus

Taloyhtiö huolehtii vedenkulutuksen mittauksen luotettavuudesta

vedenkulutuksen mittaus
vedenkulutuksen mittaus
– Luotettavasti toimivat mittarit kannustavat kulutuksen aktiiviseen seurantaan, toteaa Tukesin ylitarkastaja Sari Hemminki.

Sari Hemminki

ylitarkastaja, Tukes

Laskutuskäyttöön tarkoitettu vesimittari voidaan laittaa myyntiin vasta, kun valmistaja osoittaa sen täyttävän kaikki sille asetetut vaatimukset Euroopassa.

Huoneistojen vesimaksut muuttuvat mitattuun vedenkulutukseen perustuviksi sitä mukaa, kun käyttövesiputkistoja uusitaan. Taloyhtiön on syytä huolehtia vedenkulutuksen mittauksen luotettavuudesta.

– Luotettavasti toimivat mittarit kannustavat kulutuksen aktiiviseen seurantaan. Epäluottamus vedenkulutuksen mittausta kohtaan voi olla hankala ja kalliskin ongelma, Tukesin ylitarkastaja Sari Hemminki painottaa.

Laskutuskäyttöön voi ottaa vain vaatimukset täyttävän ja käyttöön soveltuvan vesimittarin. Lisäksi vesimittarin tulee aina toimia luotettavasti käytön aikana. Hemminki kertoo, että luotettavasta toiminnasta vastaa laskuttaja.

– Tukesin tehtävä on valvoa vesimittareita, joiden vaatimuksista säädetään mittauslaitelaissa. Vaatimukset täyttävän vesimittarin tunnistaa siinä olevista merkinnöistä.

Vain oikeanlainen asennus takaa vesimittarin toiminnan

Vaatimukset täyttävän vesimittarin tunnistaa mittarin merkinnöistä sekä mittarin mukana toimitettavista asiakirjoista. Vesimittarin tulee soveltua aiottuun ja suunniteltuun käyttöön.

– Säädösten vaatimukset ovat vähimmäisvaatimuksia, jotka vesimittarin pitää täyttää, jotta sitä saa kaupata koko Euroopan alueella, Hemminki sanoo.

Samalla Hemminki muistuttaa, että vesimittareiden asentaminen on tehtävä huolellisesti ja tarkasti ohjeita noudattaen.

– Asennusvirheet saattavat aiheuttaa häiriöitä veden virtaukseen, jolloin vesimittari ei välttämättä toimi oikein. Häiriöitä voivat aiheuttaa esimerkiksi mutkat liian lähellä mittaria, puuttuva takaisinvirtauksen esto sekä väärässä asennossa olevat venttiilit.

On myös tärkeää huomioida, että vesimittareiden tekninen käyttöikä on rajallinen. Lain mukaan mittarin tulee toimia luotettavasti koko sen käyttöajan.

– Huoneistokohtaisten vesimittareiden osalta vastuu on taloyhtiöllä, jonka vastuulla on myös selvittää epäilykset vesimittarin luotettavuudesta.

”Kaikki maksavat oikean kulutuksen mukaan”

Jarin, 58, perheen asunto valmistui reilu vuosi sitten. Talossa on alusta asti ollut vedenkulutusta seuraava mittari, johon Jari perheineen on tyytyväinen.

– Käytämme muutenkin vettä säästeliäästi, joten siksi mittari ei ole niin paljon vaikuttanut vedenkulu-tukseemme.

– Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että asuntokohtainen vesimittari on hyödyllinen, sillä näin kaikki maksavat oikean kulutuksen mukaan. Oman vedenkulutuksen arviointi voi myös olla vaikeaa, joten on hyvä, että mittarista näkee kulutuksen rehellisesti, Jari toteaa.

Samaa mieltä on Sonja, 27, jonka asunnossa on ollut huoneistokohtainen vesimittari kohta parin vuoden ajan. Hän kertoo, että mittari on muuttanut joitakin tapoja, esimerkiksi suihkussa käyntiä.

– Suihkussa tulee käytyä nopeammin kuin ennen. Lisäksi sammutan hanan shampoon levittämisen ajaksi. Pidän siitä, että voin omilla teoillani vaikuttaa vesilaskuni suuruuteen.

Sonjan mielestä asuntokohtainen mittari tulee tarpeeseen etenkin heille, jotka kuluttavat vettä huolettomammin.

– Mittarin avulla näkee, kuinka paljon vettä menee mihinkin askareeseen. Näin omassa arjessaan voi tehdä pieniä muutoksia elämänlaadusta tinkimättä.

Next article