Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Taloyhtiöiden energia-asioissa isännöitsijöiltä kysytään nyt osaamista
Energiaratkaisut

Taloyhtiöiden energia-asioissa isännöitsijöiltä kysytään nyt osaamista

Kun energiaremontti päätetään käynnistää, on hankintaosaaminen urakoitsijoita kilpailuttaessa tärkeää. Kuva: Getty Images

Isännöintiliiton Liina Länsiluoto kertoo, mitä isännöitsijän olisi hyvä tietää taloyhtiöiden energiankulutukseen liittyvistä asioista ja miten niihin voi vaikuttaa.

Energia-asiat ovat nousseet vahvasti esiin ilmastonmuutoksen ja maailmanpolitiikan tilanteiden myötä. Isännöintiliitto tekee vuosittain taloyhtiöitä koskevan energiabarometrin, kertoo liiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

– Jo ennen Ukrainan sotaa 88 % barometriin vastanneista isännöitsijöistä kertoi olevansa toteuttamassa energiatehokkuuteen liittyviä toimenpiteitä seuraavan 5 vuoden aikana jossain kohteessaan. Skaala on laaja lähtien ilmastoinnin säätämisestä ulottuen maalämpöön siirtymiseen asti. Nyt energian hintojen noustua kiinnostusta asiaan on varmasti vielä enemmän.

– Isännöitsijä toimii linkkinä taloyhtiön ja ulkopuolisten palveluntuottajien välillä kilpailuttamassa asioita ja varmistamassa, että kaikki näkökulmat tulevat huomioiduksi. Hänen ei tarvitse olla tekninen asiantuntija, mutta hänen pitää tietää, mistä voi kysyä ja saada lisätietoa. Perusasiat on hyvä tuntea, kuten mistä tekijöistä taloyhtiön energiankulutus muodostuu, Länsiluoto sanoo.

Ensin isännöitsijä etsii ja kilpailuttaa asiantuntijan energiaselvityksen tekoa varten. Kun energiaremontti päätetään käynnistää, on hankintaosaaminen urakoitsijoita kilpailuttaessa tärkeää.

– Isännöitsijä tarvitsee tietoa myös energiauudistukseen myönnettävistä valtion tuista, kuten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn myöntämät tuet. Jotkut tuet on haettava ennen työn käynnistämistä, toisia voi hakea silloin, kun remontti on jo vauhdissa, Länsiluoto kertoo.

– Tulevaisuudessa kannustusta energiatehokkuuteen tulee myös pankkisektorilta. Pankeilla on tavoitteita siitä, kuinka suuri osa lainoitetuista kohteista on ”vihreää” rahoitusta. Niissä lainaehdot voivat olla hiukan edullisemmat.

– Energia-ala muuttuu nyt niin nopeasti, että isännöitsijä tarvitsee aika monipuolisen kokonaiskuvan asioista, jotta osaa viedä niitä eteenpäin. Siksi kouluttautuminen energia-asioissa kannattaa, se maksaa itsensä takaisin taloyhtiöiden kustannuksissa ja elinkaaressa.

Next article