Etusivu » Taloyhtiö » Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti
Taloyhtiö

Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Sähkömarkkinoilla vaihtelut ja muutokset ovat olleet erittäin suuria Venäjän sotatoimien aloituksen jälkeen. Kuva: Getty Images

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, entistä laaja-alaisemmin.

Selvityksen vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,9 prosenttia vuodesta 2022. Nousu ilman sähköenergiaa oli 7,1 % – vastaavasti vuonna 2022 luku oli 4,7 %. Kaukolämmön ja rakennuksen kiinteistöverokustannus nousi keskimäärin 9,4 %, jätehuollon 5,9 %, ja vesikustannus 4,2 %. Sen sijaan keskimääräinen tontin kiinteistövero kohosi 0,2 %, ja kiinteistösähkön vertailukustannus laski 24 %.

Nousua kaikissa kustannuserissä

Sähkömarkkinoilla vaihtelut ja muutokset ovat olleet erittäin suuria Venäjän sotatoimien aloituksen jälkeen.
Vertailussa sähköenergian hinta on tälle vuodelle 34 % viime vuotta matalampi, sen sijaan siirron perusmaksu, verkkohinta ja energian perusmaksu ovat kaikki nousseet. Nousua on tullut myös jätehuollon, veden, kaukolämmön sekä rakennuksen kiinteistöveron kustannuksiin.

Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna kalleimmat

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Järvenpäässä ja Hämeenlinnassa. Helsingin vertailukustannukset hätyyttelevät jo neljän euron neliörajaa kuukaudessa. Järvenpäässä ja Hämeenlinnassa oltiin 3,80 euron tienoilla.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Pietarsaari, Kokkola ja Salo. Kempeleessä Indeksitalo-kustannusten summa on tänä vuonna 2,61 euroa neliöltä kuukaudessa. Pietarsaaressa lukema on 2,74 ja Kokkolassa 2,76.

Espoossa, Porissa ja Jyväskylässä maltillisinta kustannuskehitystä

Kymmenen suurimman kaupungin keskimääräinen nousu oli 2,6 prosenttia vuodesta 2022. Suurimmat kustannusnousut toteutuivat Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Helsingissä on kallistunut keskimääräistä enemmän tänä vuonna myös kaukolämpö ja vesi.

Vertailun maltillisin kustannuskehitys oli Espoossa. Myös Porin vertailukustannukset kehittyivät kolmatta vuotta hyvin hillitysti. Suurimmista kaupungeista edullisimmat kustannuslukemat ovat edelleen Oulussa, Porissa ja Vantaalla. Kaikkien vertailussa mukana olevien 59 kunnan keskiarvo nousi edellisvuoden 3,14 eurosta 3,23 euroon.

Lue koko Indeksitalo 2023-yhteenveto: kiinteistoliitto.fi

Next article