Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Taloyhtiöillä on tuhannen taalan paikka, kun energian säästäminen kiinnostaa kaikkia
Energiaratkaisut

Taloyhtiöillä on tuhannen taalan paikka, kun energian säästäminen kiinnostaa kaikkia

lmastonmuutoksen takia energiansäästö ja päästöjen vähentäminen ovat taloyhtiöiden asialistalla varmasti pitkälle 2030-luvulle. Nyt on hyvä hetki tehdä toimia asian eteen, sanoo Isännöintiliiton Liina Länsiluoto. Kuva: Getty Images

– Isännöitsijöillä ja taloyhtiöiden hallituksilla on nyt otollinen tilaisuus vaikuttaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Asukkaat ovat aiheesta kiinnostuneempia kuin vuosikymmeniin ja motivoituneita muutoksiin, sanoo Isännöintiliiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

– Ensimmäinen steppi taloyhtiöin energiankulutuksen säästämisessä on kokonaiskuvan muodostaminen tilanteesta. Tavallisina aikoina se aloitetaan tilaamalla asiantuntijalta energiaselvitys, jonka jälkeen päätetään, missä järjestyksessä rakenteelliset muutokset toteutetaan. Näin voi toimia edelleen pitkäaikaisia toimia suunnitellessa. Akuuttiin tilanteeseen pystytään heti tekemään esimerkiksi laitteistojen säätöjä, joilla alennetaan lämpötiloja ja varmistetaan laitteistojen tehokas käyttö. Ikkunoiden tiivistäminen puolestaan ehkäisee lämpöhukkaa.

– Asukkaiden energiankulutuksessa tiedottaminen on avainasemassa. Kerrostaloasukas voi ajatella, että oma energiankulutus ei juuri taloyhtiön kuluihin vaikuta. Mutta sehän ei pidä paikkaansa. Asukkaita on hyvä informoida huonelämpötilan alentamisen ja muun energiansäästön merkityksestä. Jo yhden asteen viilentäminen huonetilassa pudottaa 5 % energiankulutusta. Pihistää kannattaa myös saunomisessa, kylpyhuoneen lattialämmityksessä ja lämpimän veden käytössä. Uunia ja pesukoneita kannattaa käyttää ruuhkahuippujen kello 8–10, 16–17 ja 19–20 ulkopuolella.

– Jokaisen energiansäästöllä on merkitystä koko yhteiskunnan kannalta. Jos olemme joukolla talkoissa mukana, voimme säästyä sähkökatkoilta paukkupakkasillakin ja hidastamme samalla ilmastonmuutosta, Länsiluoto sanoo.

Vinkit isännöitsijälle

• Ota akuutti tilanne haltuun tarkistamalla, missä ovat taloyhtiön suurimmat kustannuspaineet tänä talvena.
• Ota asukkaat mukaan talkoisiin ja viestikää heille energiansäästämisen vaikutuksista vaikkapa Astetta alemmas -kampanjan materiaaleilla.
• Ota pidemmän aikavälin kuva haltuun: käynnistetäänkö remontti nyt vai tavoitellaanko kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä energiankulutusta pidemmällä aikavälillä.

Rakenna unelmiesi hissi

Next article