Energian käyttötottumuksia järkevöittämällä voidaan kutistaa taloyhtiön energialaskua merkittävästi. Hiilijalanjälki pienenee, asukkaat säästävät ja taloyhtiöllä vapautuu resursseja kannattavampiin investointeihin. Motiva Oy:n energia-asiantuntija Harri Heinaro korostaa yksilön toiminnan merkitystä energiatehokkuuden lisäämisessä.
– Energiatalkoissa jokaisen toiminta ratkaisee. Kun kaikki nipistävät omasta energiankulutuksestansa hieman, yhteisvaikutus on suuri. Hiilijalanjälki pienenee, asumismukavuus lisääntyy ja eurot saadaan kannattavampaan käyttöön, Heinaro tietää.
Energiahukka haukkaa taloyhtiön energiakustannuksista jopa 30 prosenttia.
– Liian korkeat huonelämpötilat, ikkunoiden ja ovien kuluneet tiivisteet, tuhlaileva vedenkäyttö ja sähkölaitteiden tarpeeton päällä pitäminen ovat tyypillisimpiä syitä energian hukkaan valumiselle, Heinaro listaa.
Aina energiansäästö ei edellytä investointia remonttiin.
Tiedostava energiankulutus on arjen havainnointia ja pieniä tekoja.
– Kun tarkoituksenmukainen ja toimiva kiinteistön ylläpito yhdistetään energiatietoisuuden lisäämiseen, asukkaiden hyvään asenteeseen ja järkeviin käyttötottumuksiin, taloyhtiön energiansäästöpotentiaalista voidaan saavuttaa jo 10-15 prosenttia ilman kalliita remontteja, Heinaro sanoo ja kannustaa taloyhtiöitä asukkaineen yhteisvoimin energiansäästötalkoisiin.
Yhteispeli edellyttää vastuiden selkeyttä.
– Taloyhtiöiden tulisi olla aktiivisia asukkaiden suuntaan ja viestiä selkeästi, mitkä toimet ovat asukkaan vastuulla ja miten ne hoidetaan. Toisaalta myös asukkaat voivat olla proaktiivisia ja nostaa energiatehokkuuskysymyksiä tapetille. Motiva tarjoaa kuluttajille myös energianeuvontaa maksutta Facebookissa Asiaa energiasta-sivulla, Heinaro vinkkaa.
Arkijärkeä ja aktiivista seurantaa
Tiedostava energiankulutus on arjen havainnointia ja pieniä tekoja.
– Huonelämpötilaa on hyvä tarkkailla, samoin pattereiden kuntoa. Suositus sisälämpötilaksi on 21 ja 22 celsiusasteen välissä ja pattereiden termostaattia olisi hyvä kääntää ääripäästä toiseen venttiilin jumiutumisen estämiseksi, energia-asiantuntija neuvoo.
– Ilmanvaihtoon liittyen asukkaalla on huoltovastuita, jotka eivät valitettavan usein ole asukkaan tiedossa. Esimerkiksi tulo- ja poistoilmaventtiilit tulisi puhdistaa vähintään kerran vuodessa, jotta olosuhteet pysyvät hyvänä. Ikkunoiden huurtumiseen ja vetoisuuden tunteeseen asunnossa on syytä reagoida heti. Valojen sammuttaminen, sähkölaitteiden pois päältä kytkeminen ja pienienkin vesivuotojen korjaaminen ovat myös helppoja tapoja kitkeä energiahukkaa, Heinaro jatkaa.
Viikolla 41 vietetään energiansäästöviikkoa, jossa lisätään tietoisuutta energiatehokkaista toimintamalleista.
– Tänä vuonna energiansäästöviikolla pyritään edistämään erityisesti taloyhtiöiden energiatehokkuutta, Heinaro vinkkaa ja kutsuu taloyhtiön hallituksen ja asukkaat nappaamaan toimintavinkkejä energiaystävällisiin käytäntöihin.