Etusivu » Taloyhtiö » Tuleviin remontteihin voidaan varautua etukäteen
Putkiremontti

Tuleviin remontteihin voidaan varautua etukäteen

taloyhtio-remontit-linjasaneeraus-putkiremontti
taloyhtio-remontit-linjasaneeraus-putkiremontti
Kuvat: Getty Images ja Sirpa Pöllänen
jari-virta

Jari Virta

tekniikan tohtori, Kiinteistöliitto Uusimaa

Ennakoimalla voi säästää pitkän pennin. Linjasaneeraus on yksi isoimmista taloyhtiön remonteista.

– Asuinkiinteistön putkistot suunnitellaan yleensä 50 vuoden aikajänteelle, joten jossain vaiheessa remontti on edessä. Remontin ajoituksen suhteen on hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä viime tinkaan jätetty remontti on yleensä se työläin ja kustannuksiltaan kallein, sanoo tekniikan tohtori Jari Virta Kiinteistöliitto Uusimaalta.

Virran mukaan taloyhtiön hallinnon tulisi laatia kiinteistön kunnossapitosuunnitelma.

– Taloyhtiön on syytä seurata vähintäänkin kriittisten rakennusosien ja teknisten järjestelmien kuntoa. Sillä mikäli nämä päästetään huonoon kuntoon, aiheuttavat ne vahingoittuessaan ison vahinkoriskin.

Perinteinen putkari, sisäpuolinen korjaus vai hybridi?

Perinteinen putkiremontti tarkoittaa putkiston uusimista vanhojen tilalle, mutta se voi tarkoittaa myös sitä, että vanha putkisto jätetään paikoilleen ja uusi putkisto laitetaan uuteen paikkaan. Viemäriputkiston sisäpuolisia korjauksia, kuten esimerkiksi sukituksia, tehdään myös paljon. Käytännössä monet viemäriputkiston remontit ovat edellisten yhdistelmiä eli hybridiremontteja.

– Korjausmenetelmää valittaessa taloyhtiön täytyy tiedostaa kiinteistön nykytila ja korjaustarve. Noin 30–35 vuoden ikäiselle putkistolle tulisi tehdä kuntotutkimus, ellei sitä tarkoituksella ajeta teknisen elinkaaren loppuun.

Korjausmenetelmän valinnassa on aina kiinnitettävä erityistä huomiota, putkiston nykytilan ja korjaustarpeen lisäksi, valittavan menetelmän tekniseen käyttöikään ja siihen liittyviin riskeihin ja epävarmuuksiin.

Taloyhtiössä on pohdittava myös tulevien remonttien rahoitusta. Varautumalla tuleviin remontteihin etukäteen voidaan vastikkeen heilahtelu pitää tasaisempana tulevina vuosina kuin ilman varautumista.

– Taloyhtiössä sovitut toimintatavat lopulta määrittelevät kuinka suunnitelmallisesti yhtiössä toimitaan, Virta toteaa.

Next article