Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » ”Unelma-asunnon voi löytää nyt nopeammin kuin kuumassa markkinatilanteessa”
Asumisen kulut

”Unelma-asunnon voi löytää nyt nopeammin kuin kuumassa markkinatilanteessa”

Nyt on hyvä hetki seurata asuntomarkkinoita uteliaasti, jos haluaa löytää oman unelma-asunnon tavallista helpommin. Kuva: Getty Images

Tuomas Viljamaa

toimitusjohtaja, Kiinteistövälitysalan keskusliitto

Asuntokauppa käy hitaasti ja tänä vuonna taidetaan jäädä alle 50 000 asuntokaupan. Viimeksi näin vähän kauppoja tehtiin vuonna 2003.

– Nyt on hyvä hetki seurata asuntomarkkinoita uteliaasti, jos haluaa löytää oman unelma-asunnon tavallista helpommin, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistövälitysalan keskusliitosta.

Pörssikursseja ja korkotasoa olennaisempaa on selvittää oma tilanne ja tarpeet.

– Ajoittaminen on vaikeaa, mutta jos asuntoa on vaihtamassa, kannattaa toimia samassa markkinassa eli muuttaa aika nopeasti, koska väliraha on asuntokaupan osapuolille tärkeä.

Realistisen hinnoittelun merkitys korostuu

Kiinteistövälittäjien asiantuntemus ja toteutuneiden hintojen analyysi auttavat asettamaan oikean myyntihinnan.

– Jokainen asunto on yksilöllinen, mutta jos hinta on liian korkea, se voi karkottaa ostajia. Siksi kannattaa luottaa kiinteistövälittäjien ammattitaidolla antamaan hinta-arvioon.

Sijainnin lisäksi hintaan vaikuttavat taloyhtiön kunto sekä alueen palvelut ja kehitys.

– Asunnon kuviin, siisteyteen ja stailaukseen on hyvä panostaa. Tietynlaisille asunnoille voi olla kysyntää jo valmiiksi ja ostajakin voi tehdä toimeksiannon. Olipa aloitteentekijä kumpi vain, tarjous on ainoa tapa päästä neuvottelemaan.

Kaupungistuminen ja taloyhtiöiden eriytyminen jatkavat kasvuaan

Korkojen ja rahapolitiikan ohella kaupungistuminen kiihdyttää alueiden eriytymistä. Samalla taloyhtiöiden väliset erot kärjistyvät.

– Hyvän ja huonon taloyhtiön välinen ero tulee kasvamaan, joten taloyhtiön on tärkeää panostaa suunnitelmalliseen taloudenpitoon ja korjausten hoitamiseen ajallaan. Avainasemassa on myös ammattitaitoinen isännöinti.

Taloyhtiön hyvä hoito vaikuttaa entistä vahvemmin asuntojen hinnoissa ja esimerkiksi energiatehokkuuden merkitys näkyy jo nyt.

– Asuntokauppadatan perusteella hyvällä energiatodistusluokalla saa paremman hinnan. Kannattaa siis mennä mukaan taloyhtiön hallitukseen huolehtimaan omasta varallisuudesta, Viljamaa summaa.

Next article