Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Uusi Isännöinnin eettinen neuvosto vahvistaa luottamusta taloyhtiöissä
Isännöinti

Uusi Isännöinnin eettinen neuvosto vahvistaa luottamusta taloyhtiöissä

Tuoreen valvontajärjestelmän tavoitteena on Tossavaisen mukaan antaa lausuntoja isännöintiyritysten ja isännöitsijöiden eettisestä toiminnasta ja tarjota näin ohjeita ja suuntaviivoja alan ammattilaisille. Kuva: Getty Images

Valvontamenettely ohjaa isännöintiyrityksiä toimimaan eettisten ohjeiden mukaisesti sekä parantaa asiakastyytyväisyyttä. 

Isännöintiala astui uudelle aikakaudelle, kun Isännöinnin eettinen neuvosto aloitti toimintansa Keskuskauppakamarin yhteydessä tämän vuoden tammikuussa. Tuoreen valvontajärjestelmän tavoitteena on Kiinteistöliiton Timo Tossavaisen mukaan antaa lausuntoja isännöintiyritysten ja isännöitsijöiden eettisestä toiminnasta ja tarjota näin ohjeita ja suuntaviivoja alan ammattilaisille. 

– Mikäli neuvosto toteaa Isännöinnin eettisten ohjeiden vastaista toimintaa, seuraamuksena on joko huomautus, varoitus, erottaminen Isännöintiliitosta tai auktorisoinnin menetys. 

Kaikki tapaukset julkaistaan. Varoituksen sekä erottamisen tai auktorisoinnin menetyksen osalta julkaistaan myös kyseisen isännöintiyrityksen nimi. Tossavainen sanoo uudistuksen olevan merkittävä kahdesta syystä. 

– Isännöinti sai uskottavan ja alan ulkopuolisen puolueettoman tahon valvojaksi. Toinen merkittävä seikka on valvontaratkaisujen avoimuus ja julkisuuden lisääntyminen. 

Uusi valvontaelin pystyy uskottavasti ottamaan kantaa isännöinnin ja taloyhtiöiden välisiin epäselvyyksiin suhteellisen matalalla kynnyksellä.

– Vaikka Isännöinnin eettisen neuvoston antama lausunto ei ratkaisekaan vahingonkorvausoikeudellisia kysymyksiä, voi lausunnon painoarvo olla merkittävä myöhemmissä vaiheissa asioita ratkottaessa, Tossavainen painottaa.

Taloyhtiön hallitus voi saattaa tapauksen neuvoston käsiteltäväksi

Taloyhtiöiden hallitusten on Tossavaisen mukaan tärkeää tuntea vuonna 2023 voimaan tulleet uudet isännöinnin eettiset ohjeet ja myös tietää, että mikäli oma isännöitsijä tai isännöintiyritys ei niitä noudata, on tapaus mahdollista saattaa Isännöinnin eettisen neuvoston käsiteltäväksi.

– Lisäksi korjausurakoitsijoiden ja muiden palveluntarjoajien tulee ymmärtää, että eettisten ohjeiden perusteella hankintojen keskittämiseen liittyvät palkkiot ja palkkioon verrattavat etuisuudet hankintaverkostolta isännöinnille on kielletty.

Tossavainen katsoo, että uudistettu valvontamenettely lisää luottamusta isännöintiin taloyhtiöissä sekä nostaa alan houkuttelevuutta.

– Näen, että myös taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän yhteistyö tiivistyy entisestään, keskinäinen luottamus lisääntyy ja asioiden hoitaminen muuttuu avoimemmaksi.

Next article