Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Uusi pelastuslaki muuttaa palovaroitinvelvoitteet, mutta minkälainen järjestelmä tulisi hankkia?
Sponsoroitu

Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.

Nyt taloyhtiöiden ja isännöinnin on suositeltavaa aloittaa keskustelut palovaroitinhankinnoista. Voimassa oleva pelastuslaki edellyttää, että jokaisessa rakennuksessa on vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohti kunkin kerroksen osalta. Palovaroittimet on vaihdettava uusiin kymmenen vuoden välein ja niitä pitää testata säännöllisesti.

Taloyhtiöillä on nyt päätösvalta siitä, asennetaanko huoneistoihin paristokäyttöisiä vai verkkovirtaan kytkettyjä palovaroittimia. Lisäksi suuremmissa saneerauksissa, jotka vaativat rakennuslupaa, laki edellyttää, että saneerattavat osat päivitetään sähköverkkoon kytkettyihin varoittimiin, jos muutokset tekevät rakennuksesta paloturvallisuuden kannalta vaarallisemman, ja paloturvallisuuden parantaminen on perusteltavissa saneerauksen laadulla ja henkilöturvallisuuden vaarantumisen estämisellä.

Minkälainen on turvallinen palovaroitinjärjestelmä?

Taloyhtiöiden on huomioitava palovaroittimien hankinta talousarviossaan, ja töistä on sovittava huoltoyhtiön kanssa, sillä asennus ja kunnossapito vaativat ammattitaitoista työvoimaa. Kaikkiin taloyhtiöihin uudistus ei vaikuta suoraan, sillä vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetuissa yhtiöissä on jo sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden kunnossapidosta vastaa taloyhtiö.

Tukesin selvitysten mukaan ikääntyvät palovaroittimet eivät ole luotettavia ja niiden toiminta kärsii huomattavasti. Lisäksi varoittimien on täytettävä EN14604-standardin vaatimukset.

Asukkaiden vastuulla olevien patterikäyttöisten palovaroittimien toimivuus on osoittautunut ongelmalliseksi, ja ne voivat lisäksi olla epäluotettavia. Tämä herättää tarpeen uusille ratkaisuille. Seniortek tarjoaa kotimaisen langattoman palovaroitinjärjestelmän, joka ei pelkästään reagoi savuun, vaan tarjoaa myös muita turvaominaisuuksia.

Seniortekin palovaroitin on langaton ja se reagoi savuun optisella sensorilla sekä äkilliseen lämpötilan nousuun. Isännöitsijä tai asukas voi lisäksi palovaroittimen avulla tarkistaa jopa huoneiston lämpötilan etänä. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää muun muassa energiansäätötarkoituksiin.

Langaton palovaroitin on helppo asentaa kaikkiin rakennuksiin. Tämä paikallisesti hälyttävä laite voidaan laittaa hälyttämään myös mobiililaitteille tai kiinteistöhuoltoon.

Palovaroittimet pystytään myös ketjuttamaan niin, että kun yhdessä asunnossa palovaroitin hälyttää, hälytys alkaa soida myös muissa asunnoissa. Lisälaitteiden hälytykset menevät omaan mobiililaitteeseen, isännöitsijälle tai asunnon omistajalle esimerkiksi vuokratussa asunnossa.

Seniortekin palovaroittimet ilmoittavat automaattisesti, jos ne eivät toimi. Palovaroitin hälyttää Seniortekin valvontakeskukseen, jos laite esimerkiksi poistetaan paikoiltaan tai laitteeseen tule jokin vika. Tämä estää muun muassa ilkivallan aiheuttamat vaaratilanteet.

Siirrä vastuu taloyhtiöltä palovaroittimien toimittajalle

Langattomaan palovaroitinjärjestelmään voi yhdistää kosteusvahdin, murtohälyttimen liiketunnistimella, ilmalaadun sensorin ja jopa ovivahdin ja kutsupainikkeen. Näitä lisäominaisuuksia voi valita tarpeen mukaan. Palovaroittimen keskusyksikön avulla kaikki nämä lisätoiminnot voidaan integroida saumattomasti.

Palovaroitin toimii yksinään ja näitä lisäturvaratkaisuja voidaan valita yksi tai vaikka kaikki. Seniortekin hälytyslaitteille annetaan perusteellinen käyttöopastus ja turvaan voidaan lisätä huolto- ja ylläpitosopimus, joka sisältää määräaikaistarkastukset sopimuksen mukaisesti.

Laitteiston tekniset hälytykset tulevat suoraan Seniortekille. Näin Seniortek ottaa täyden vastuun hälyttimien toiminnasta taloyhtiössä ja taloyhtiön omistajat voivat nukkua yönsä hyvin. Kaikki hälytykset kirjataan logiin, josta ne ovat tarkastettavissa aina tarvittaessa.

Tämä palovaroitinjärjestelmä voidaan hankkia joko ostamalla tai vuokraamalla leasing-sopimuksella, joka kattaa ylläpidon ja huollon. Seniortek tarjoaa räätälöityjä paketteja, jotka voivat sisältää esimerkiksi murtohälyttimen, kosteusvahdin ja muita lisätoimintoja.

Kiinnostuitko turvallisesta ja ulkoistettavasta palovaroitinjärjestelmästä? 

Next article