Etusivu » Taloyhtiö » Vain toimiva palovaroitin voi pelastaa henkesi
Sponsoroitu

Marko Parviainen

myyntijohtaja

Presto Oy

Palovaroittimet ovat yksinkertainen tapa havaita tulipalot varhaisessa vaiheessa, mutta vain silloin kun ne toimivat. 

Presto Oy:n myyntijohtaja Marko Parviainen tietää lukuisia tilanteita, joissa palovaroittimen yksinkertaisesti on oletettu olevan kunnossa. Tilastot kuitenkin näyttävät totuuden. 

– Pelastustoimen keräämien tietojen mukaan vuonna 2022 vain hieman yli kolmasosassa asuntopaloja palovaroittimen tiedettiin varmuudella toimineen. Yhtä suuressa osassa paloista palovaroitinta ei ollut lainkaan. 

Useissa kohteissa palovaroittimet on sijoitettu suositusten vastaisesti, niissä ei ole paristoja tai palovaroittimet puuttuvat kokonaan. Kiinteistön omistajan tulee päättää, miten näissä tilanteissa toimitaan. Parviainen suosittelee varoittimien uusimista, sillä se tulee edullisemmaksi.

–Olemassa oleva laitekanta myös on asukkaiden omaisuutta, ja asukas saattaa muuttaessaan viedä varoittimen mukanaan. Selkein ratkaisu on ensimmäisellä kerralla uusia kaikki varoittimet, jolloin toimintakunnon seuranta on jatkossa helpompaa kaikkien palovaroittimien ollessa saman mallisia ja ikäisiä.

Turvallisuudesta ei kannata tinkiä

Vuoden 2024 alussa voimaan tullut Pelastuslain muutos siirsi myös paristomallisten palovaroittimien hankinta- ja ylläpitovastuun asukkaalta rakennuksen omistajalle eli taloyhtiölle tai kiinteistölle. Parviainen kehottaa jokaista miettimään, tehdäänkö päätös palovaroittimien hankinnasta vain lainpykälän täyttämiseksi vai mietitäänkö asiaa myös turvallisuuden näkökulmasta. Vaikka lain minimivaatimus on yksi palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohden jokaisessa kerroksessa, ei pelkän neliömäärän perusteella tehtävä asennus aina anna riittävää turvaa.

– Me ammattilaisina suosittelemme, että palovaroittimet asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen, poistumisreitille sekä joka kerrokseen portaikon läheisyyteen. Turvallisuus ei ole asia, josta voi tinkiä.

Vaikka siirtymäaika on kaksi vuotta, taloyhtiön kannattaa toimia ajoissa ja tehdä vaadittavat toimenpiteet mahdollisimman pian. 

– Tällä hetkellä monessa taloyhtiössä suunnitellaan hankintojen toteuttamista ensi vuoden aikana. On kuitenkin huomioitava, että asennusaikoja voi olla hyvin haastava saada, mikäli kaikki päättävät siirtää toteutuksen ensi vuodelle, Parviainen muistuttaa. 

Ammattilainen varmistaa paloturvallisuuden

Parviainen on kuullut tapauksista, joissa palovaroittimia on asentajan ammattitaidottomuuden vuoksi asennettu epäsopiviin paikkoihin, kuten seinään.  

– Oikealla sijoittelulla on merkittävä vaikutus siihen, miten paljon asukkaalla on aikaa poistua huoneistosta tulipalon sattuessa. Väärin asennettu varoitin ei välttämättä hälytä ajoissa. 

Prestolla on 65 vuoden kokemus paloturvallisuuden asiantuntijana. Yritys palvelee koko Suomen alueella kaiken kokoisia taloyhtiöitä – palovaroittimen mallista riippumatta. 

– Prestolla palovaroitinten asennuksen tekee paloturva-asentaja, joka on alan rautainen ammattilainen. Määrittelemme palovaroittimen oikean sijoituspaikan huolellisesti ja varmistamme, että palovaroittimia on riittävästi. 

Preston asentamana palovaroittimille tehdyt toimenpiteet tulee dokumentoitua asuntokohtaisesti sähköiseen järjestelmään. Vastuuhenkilö saa sähköisen pöytäkirjan, jolla taloyhtiön hallitus voi tarvittaessa osoittaa valvovalle viranomaiselle asioiden olevan kunnossa.

– Vuosittainen käynti paikan päällä varmistaa, että varoittimet ovat edelleen asianmukaisesti paikallaan ja toiminnassa. Samalla varoittimien toiminta testataan ja paristo vaihdetaan. Emme jätä mitään sattuman varaan.

Näin lisäät paloturvallisuutta taloyhtiössäsi

Next article