Etusivu » Taloyhtiö » Valokuituyhteydet yleistyneet taloyhtiöissä – Lisää kiinteistön arvoa
Valokuitu

Valokuituyhteydet yleistyneet taloyhtiöissä – Lisää kiinteistön arvoa

Valokuituyhteys
Valokuituyhteys
Erityisesti näinä aikoina, kun netin käyttö kodeissa on lisääntynyt etätyöskentelyn takia, nopea ja toimiva nettiyhteys on tärkeä. Kuva: Getty Images

Tapio Haltia

neuvontalakimies, Suomen Kiinteistöliitto ry

Valokuituyhteydet ovat yleistyneet taloyhtiöissä sisäverkkoa koskevan lainsäädännön myötä. Se on ollut viime aikoina monen etätyöläisen onni. Kiinteistöliiton neuvontalakimies kertoo, mitä taloyhtiöissä on hyvä tietää sisäverkkoihin liittyen.

Suomen Kiinteistöliitto ry on kiinteistöjen omistajien yhteinen edunvalvoja, johon kuuluu yli
28 000 taloyhtiötä. Kiinteistöliiton neuvontalakimiehenä työskentelevän Tapio Haltian työtehtäviin kuuluvat jäsenneuvonta ja edunvalvonta esimerkiksi kiinteistöjen sisäverkkoihin liittyen.

Haltia kertoo, että taloyhtiön sisäverkon toimivuus on huomioitu myös lainsäädännössä. Vuonna 2018 voimaan tulleiden muutosten myötä laki velvoittaa uusimaan kiinteistön sisäverkon osana kiinteistössä tehtäviä merkittäviä peruskorjauksia ellei kiinteistön olemassa olevan sisäverkon riittävää toimintakykyä voida varmistaa.

– On järkevää, että osana putki- tai sähköremonttia uusitaan myös kiinteistön sisäverkko. Usein suunnittelijat ehdottavat sitä jo saneerauksen suunnitteluvaiheessa. Viime kädessä rakennusvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että luvanvaraisessa hankkeessa täytetään lain vaatimukset myös tältä osin, Haltia sanoo.

Yhä useampi asunnon ostaja pitää merkityksellisenä nopeaa nettiyhteyttä. Kuva: Getty Images

Valokuituyhteys lisää kiinteistön arvoa

Yhä useammin taloyhtiöissä mahdollistetaan asukkaille nettiyhteys maan alle kaivettavalla valokuitukaapelilla. Valokuituyhteys tarjoaa asukkaille nopeimman mahdollisen netin. Lisäksi sen kapasiteetti on käytännössä rajaton.

– Erityisesti näinä aikoina, kun netin käyttö kodeissa on lisääntynyt etätyöskentelyn takia, nopea ja toimiva nettiyhteys on tärkeä, Haltia lisää.

Myös monille asunnon ostajille on entistä merkityksellisempää, että uudessa kodissa on hyvä nettiyhteys. Haltia kertoo, että ostajien vaatimustaso netin suhteen on noussut viime aikoina.

– Tietysti pienille taloyhtiöille valokuitukaapelin kaivaminen pihalle saattaa olla kustannuskysymys, josta meille tulee jonkin verran kyselyjä. Toisaalta, olemassa oleva valokuituyhteys nostaa kiinteistön arvoa.

Valokuituyhteyden saatavuuden omalle asuinalueelle voi tarkistaa operaattorien nettisivuilta. Jos yksittäinen taloyhtiön asukas kokee, ettei nettiyhteys kodissa ole riittävä, hän voi olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen asiasta.

– Taloyhtiöllä ei kuitenkaan ole velvoitetta uusia sisäverkkoa paitsi mahdollisesti juuri peruskorjauksen yhteydessä.

Haltia muistuttaa, että valokuidun asentajaksi pitää valita ammattitaitoinen toimija. Asentamisen laadulla on merkitystä, sillä valokuitu on ohut, lasista valmistettu johdin. Kun valokuitu on asennettu oikein, sen käyttöikä on ainakin 50 vuotta.

Next article