Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Viihdekäyttäytymisen muutos koitunut suoratoistopalveluiden voitoksi
Taloyhtiö

Viihdekäyttäytymisen muutos koitunut suoratoistopalveluiden voitoksi

suoratoistopalvelut-hbo-viaplay-netflix-televisio-ohjelmat-elokuvat
suoratoistopalvelut-hbo-viaplay-netflix-televisio-ohjelmat-elokuvat
Kuvat: Pexels ja Unsplash

Lineaarisen television ohjelmatarjonta sekä televisio-yhtiöiden sanelemien ohjelma-aikataulujen sitovuus eivät enää vetoa moderneihin kohdeyleisöihin.

Töiden jälkeen ja usein viikonloppuisin on mukava rentoutua kotisohvalla hyvästä elokuvasta tai lempisarjasta nauttien. Tutkimuksissa on huomattu kuluttajien omaksuvan uuden ajan mediakokemukset hyvin nopeasti, ja jatkuvasti etenevä digitaalinen murros vauhdittaa myös kohdeyleisöjen pirstaloitumista. Tässä moni yritys onkin jo nähnyt uudenlaisen markkinaraon. Suurimpia tällä hetkellä kuluttajia yhdistävistä tekijöistä on itseoikeutetusti internet, ja samalla erilaisten suoratoistopalveluiden lisääntynyt tarjonta on vienyt tilaa lineaariselta, perinteiseltä televisionkatselulta. 

Etenkin nuoremman polven kuluttajat ovat alkaneet yhä enemmän vieroksua perinteistä televisiota, jonka ohjelmasisällöstä ja aikatauluista päättävät televisioyhtiöt. Suoratoistosarjojen suurin viehätys lieneekin juuri siinä, että niiden katseluajasta voi päättää itse – ja usein kaikki jaksot ilmestyvät kerralla katsottaviksi. Kasvava osa maailman suosituimmiksi yltävistä televisiosarjoista on nähtävänä vain suoratoistona, ja monet näistä sarjoista, kuten Game of Thrones, Handmaid’s Tale ja Stranger Things ovat nousseet elokuviakin suuremmiksi ilmiöiksi.

Etenkin nuoremman polven kuluttajat ovat alkaneet yhä enemmän vieroksua perinteistä televisiota. Älytelevision kautta suoratoistopalveluiden sisällöt tulevat vain napin painalluksen päähän. Kuva: Unsplash

Hyvä verkkoyhteys viihdekokemuksen perusta

Eikö kodin nettiyhteys enää ole riittävän nopea? Uusien viihdepalveluiden käyttö kasvattaa helposti nopeamman laajakaistayhteyden tarvetta, ja se, mikä vielä aiemmin riitti hyvin, ei eräänä päivänä enää olekaan tarpeeksi. Kotona voi myös olla entistä enemmän erilaisia laitteita sekä niiden käyttäjiä. Nettiyhteyden tila paljastuu yleisimmin juuri videokuvaa katsottaessa – on harmittavaa, jos leffan katselu pätkii.

Verkkoyhteyttä tarvitaan nykyään usein jo television katseluun, kun suoratoistopalveluiden määrä kotitalouksissa kasvaa. Myös viimeaikaisten poikkeusolojen yhteydessä ja muutenkin yleistyvien etätöiden tekeminen vaativat tehokasta verkkoyhteyttä.

Parhaiten pelittävä verkko on usein kiinteä nettiyhteys – jos sellaista ei ole saatavilla, 4G-verkkoyhteys on toimiva vaihtoehto. Tulevaisuudessa yleistyvä 5G-verkko parantaa yhteyden laatua entisestään. Kannattaa myös tarkistaa, että WIFI-modeemi on päivitetty verkkoyhteyden nopeuteen sopivaksi.

Lähteet: Tilastokeskus. Vapaa-aika muutoksessa – tekniikka on hämärtänyt arjen ja leikin rajaa (2019), PricewaterhouseCoopers Global Entertainment & Media Outlook 2010–2014.

Next article