Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Vuokranantaja – näin nappaat rahanarvoiset verovähennykset
Asunnon vuokraus

Vuokranantaja – näin nappaat rahanarvoiset verovähennykset

Vuokranantajan tulee tarkistaa veroilmoitukselta, että kaikkien sijoituslainojen käyttötarkoitus on merkitty oikein, Ahsanullah muistuttaa. Kuva: Suomen Vuokranantajat ry

Vuokraamiseen liittyviä kuluja on mahdollista vähentää verotuksessa, jolloin verotettavan vuokratulon määrä ja siten maksettavat verot pienenevät.

Miten vuokranantaja voi helpottaa kassavirtaansa korkojen noustessa?

Vuokranantajaa helpottaa korkojen noustessa hieman se, että tulonhankkimislainan korot ovat vähennettävissä pääomatulojen verotuksessa. Vuokranantajan tulee tarkistaa veroilmoitukselta, että kaikkien sijoituslainojen käyttötarkoitus on merkitty oikein. 

Mitä verovähennyksiä kannattaa hyödyntää, jotta asunnon arvo säilyy?

Kannattaa selvittää, mitä kaikkea voi vähentää ja huolehtia siitä, että asianmukaiset vähennykset on tehty. Tällä hetkellä voi olla otollinen aika remontoida vuokra-asuntoa ja siten nostaa sen houkuttelevuutta. Vuosikorjausmenot voidaan vähentää kokonaisuudessaan niiden maksuvuonna. Osakehuoneistojen osalta perusparannuskulut voidaan vähentää vuokratuloista 10 vuoden tasapoistoin. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos sijoitusasunnon remontoi heti sen hankinnan jälkeen, ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa, kuluja ei voi vähentää vuokratuloista vaan ne on lisättävä osaksi hankintahintaa. Näin ollen remontin kulut huomioidaan asuntoa myytäessä. 

Miten vuokranantajan kannattaa rahoittaa taloyhtiön remontit?

Taloyhtiön remontit maksetaan osakkaiden suorituksilla taloyhtiöille. Vuokranantaja voi vähentää suorituksen, jos taloyhtiö tulouttaa sen kirjanpidossaan. Jos suoritus rahastoidaan, vuokranantaja voi vähentää sen asunnon myynnin yhteydessä. Usein kertaosuussuoritukset rahastoidaan ja kuukausittaiset pääomavastikkeet tuloutetaan. Näin ollen vuokranantajan kannalta voi olla järkevämpää maksaa kuukausittaista pääomavastiketta. Toisaalta taloyhtiölainojen korot voivat olla korkeampia kuin vakavaraisen yksityishenkilön sijoituslainassa. 

Milloin vuokraamistoiminnan muuttaminen y-tunnuksen alaiseksi on verotuksellisesti järkevää?

Toiminnan yhtiöittämisen kannattavuudelle ei ole olemassa yksiselitteistä rajaa. Yhtiöittäminen kannattaa yleensä tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sijoitustoimintaa. Mikäli vain muutaman asunnon yhtiöittämisen sijaan tavoittelee laajempaa sijoitustoimintaa, voi yhtiön kautta sijoittaminen olla tarkoituksenmukaista.

Artikkeliin haastattelun antoi lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajat ry:stä.

Next article