Etusivu » Rakennuttaminen » Rakentamisen tulevaisuus kasvaa puussa – vai kasvaako?
Puurakentaminen

Rakentamisen tulevaisuus kasvaa puussa – vai kasvaako?

Kuva Espoon Asunnot Oy:n puukerrostalotyömaalta Finnoosta. Kuva: Antton Jylkäs

Räätälöityjen ja kalliiden ratkaisujen sijaan puurakentamisen yleistyminen edellyttäisi enemmän toistoa ja esivalmistettuja tuotteita. 

Uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä ja materiaalien valmistuksessa syntyviä ympäristöhaittoja on pyrittävä radikaalisti vähentämään myös rakentamisessa. Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtajan Pirjo Räihän mukaan puun käyttäminen rakentamisessa on osa ratkaisua. 

– Puulla on monia hyötyjä. Sillä on tunnetusti pienempi hiilijalanjälki, ja asukaskokemuksena huoneistojen äänimaailma on pehmeämpi, vaikka puumateriaalia olisi huoneiston pintamateriaalina käytetty vain vähän.

Kerrostalorakentamisessa puurakentaminen on viime vuosina Suomessa yleistynyt, mutta on silti edelleen vähäistä. Räihä painottaa, että puurakentamisen kehittämiseksi oleellista olisi toisto ja korkeampi esivalmistusaste.

– Puurakentamisen kannalta tämä muodostaisi paremmin toimivan taloudellisen yhtälön myös urakoitsijoille.

Puusta betonin vertainen toteutusmuoto

Ympäristöasioiden korostuminen kuluttajakäyttäytymisessä ei asuntorakentamisessa materiaalien tasolla vielä näy. 

– Puukerrostaloon ei kohdistu kysyntää enempää kuin perinteiseen betonitaloonkaan, mutta energia- ja lämmitysmuodot sekä asumismenot kiinnostavat kovasti, Räihä sanoo.

Asiantuntija itse haluaa edistää rakentamista, joka kokonaisuutena kaikkine välillisine tekijöineen on aidosti ekologista ja kestävästi toteutettua. 

– Tässä on otettava huomioon kaikki materiaalit ja työ sekä rakentamisen että elinkaaren aikana.

Räihä pitää myös kotimaisuuden astetta materiaalien osalta tavoiteltavana asiana. 

– Lämmitysenergian osalta edistäisin paikallisesti tuotettuun geo-, aurinko- tai esimerkiksi tuulienergiaan perustuvia ratkaisuja.

Puurakentamista Räihä ei tulevaisuudessa näe erillisesti ratkaistavana asiana. Sen sijaan rakennuttajat voivat kilpailuttaa kohteen sitoutumatta etukäteen rakennusmateriaaliin.

– Silloin kumpi vaan, betoni- tai puurakennus tai niiden hybridimuoto, voi olla valittu toteutusmuoto.

Next article