Skip to main content
Etusivu » Infrastruktuuri » Betoniteollisuus vetää – ja uusia asuntoja valmistuu nyt huipputahtiin
Uudisrakentaminen

Betoniteollisuus vetää – ja uusia asuntoja valmistuu nyt huipputahtiin

Betoniteollisuus
Betoniteollisuus
Kuva: Getty Images

Betoniala on hidasliikkeisempi kuin moni muu ala, eikä siinä ole nähty suurempia tehokkuusloikkia moneen vuoteen. Esimerkiksi 3D-tulostaminen tuo kuitenkin alalle lähitulevaisuudessa uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

– Betoniala kehittyy hitain askelin, ja muutokset ovat olleet lähinnä pieniä parannuksia, asiantuntija Jussi Mattila sanoo.

Mattilan mukaan betoniteollisuuden tuotteista ollaan kuitenkin laaja-alaisesti kiinnostuneita, sillä esimerkiksi asuntorakentaminen vetää tällä hetkellä paremmin kuin hyvin.

– Asuinkerrostalotuotanto on lähihistoriansa huipussa. Pientalojen sijaan nyt tehdään nimenomaan kerrostaloja, ja niihin tulevista rakennuskomponenteista on kova kysyntä.

– Tänä vuonna asuntoja ennustetaan valmistuvan yhteensä jopa 45 000, kun vuosikymmenen alussa niitä on valmistunut vuodessa vain noin 30 000. Tuollaisilla tuotantoluvuilla kolkutellaan jo ennätysten rajoja.

Rakennusaineena betoni on plastinen, kivenomainen ja valettava materiaali. Viime aikoina yleistyneiden kuitubetonisovellusten avulla betoni on saanut paljon uusia ominaisuuksia – sekä lujuutta että siroutta.

3D-tulostaminen – se juttu tulevaisuudessa

Maailman yksi tunnetuimpia betonirakenteita on Rooman Pantheon. Roomalaiset käyttivät betoninsa sideaineena runsaasti piitä sisältävää tulivuorentuhkaa, ja keskiajalle tultaessa betonin valmistustapa jäikin unohduksiin tulivuorentuhkan rajallisuuden vuoksi. Betonin käyttö laajeni kuitenkin nopeasti jälleen 1900-luvulla – ja tarjoaa erityisesti nykypäivänä monipuolisia mahdollisuuksia värivaihtoehtojen ja säilyvyyden puolesta. Entäpä miltä sitten näyttää betonialan tulevaisuus?

– Muun muassa 3D-tulostamiseen liittyvät mahdollisuudet lisääntyvät koko ajan, Mattila sanoo.

– Kolmesta keskeisestä rakennusmateriaalista – puusta, teräksestä ja betonista – puhuttaessa luulen, että rakennuksissa 3D-tulostaminen lähtee laajemmin käyntiin juuri betonista.

Mattilan mielestä 3D-tulostamistekniikassa ollaan kuitenkin vielä alkutekijöissä, ja innovatiivisten kokeilujen sijaan menetelmät ovat seuranneet liikaa perinteistä kaavaa.

– Vanhaan takertumisen sijaan 3D:llä kannattaisi tehdä erilaisia tuotteita kuin valutekniikalla. Sellaisia, joita ei vielä lainkaan ole markkinoilla.

Lue lisää aiheesta: betoni.com

Next article