Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Ihmislähtöinen valaistus lisää työtehoa ja viihtyvyyttä
Sponsoroitu

Valolla on merkittävä vaikutus vireystilaan ja tuottavuuteen. Nykyaikaista valaistusta voidaan ohjata niin matkapuhelimen kuin erilaisten sensorienkin avulla. Vielä pidemmälle menee HCL eli Human Centric Lighting, joka huomioi ihmisen luontaisen vuorokausirytmin. Sirkadiaaninen valaistus muuttaa päivän aikana värisävyä sinisestä kellertävään vireystilan nostamiseksi päivällä ja rauhoittamiseksi illalla. Luonnollinen vuorokausirytmi parantaa niin hyvinvointia, oppimista kuin nukkumistakin.

– Valon vaikutuksesta on olemassa kattavia tutkimuksia sekä ihmisten että eläinten hyvinvoinnille. Vietämme noin yhdeksänkymmentä prosenttia ajastamme luonnollisen auringonvalon ulottumattomissa. Vuorokausirytmimme perustuu pitkälti silmän aistiman valon ja sen sävyjen tunnistamiseen. Valolla on keskeinen vaikutus niin maksimaaliseen työsuoritukseen, keskittymiseen kuin luonnolliseen unirytmiinkin. Laadukas valaistus vaikuttaa myös tutkitusti nuorten oppimistuloksiin kouluissa, kertoo Lemkem Oy:n toimitusjohtaja Henrik Lemmetty.

– Yritykset koittavat houkutella ihmisiä palaamaan takaisin toimistolle. Helposti älypuhelimella ohjelmoitava, auringonvalosensoreita ja liiketunnistimia hyödyntävä sekä päivän kuluessa sävyään muuttava valaistus tekevät niin toimistoista kuin julkisista tiloistakin miellyttäviä. Kymmenen vuoden kuluttua tulee olemaan normaalia, että kiinteistöjen valaistus on optimoitu siellä työskenteleviä ihmisiä varten, Lemmetty jatkaa.

Älykäs valaistus tuo merkittävää energiansäästöä

Ihmisten lisääntynyt hyvinvointi ei ole ainoita älyvalaistuksen etuja. Vanhanaikainen valaistus voi viedä suurissa kiinteistöissä jopa 40 prosenttia kiinteistön käyttämästä sähköenergiasta. Uuden sukupolven LED-valaistuksella voidaan saada yli kuudenkymmenen prosentin pudotus valaistuksen sähkönkulutukseen.

– Suurimmalle osalle kiinteistöistä helpoin, nopein ja kustannustehokkain energiansäästökeino on älykäs valaistus. Valaistusjärjestelmän uudistamisen takaisinmaksuaika on kuukausista muutamaan vuoteen jo pelkkänä energiansäästönä. Lisäksi hyötyinä tulevat vireystilan nousu ja lisääntynyt viihtyvyys, sanoo Lemmetty.

Yksinkertaisin esimerkki valaistuksen päivityksen hyödyistä on EU-alueella valmistus- ja maahantuontikieltoon lopullisesti päätyneiden loisteputkien vaihto. Sadan 12 tuntia päivässä palavan perinteisen 58W loisteputken vaihto 23W LED-putkiin tuo kiinteistönomistajalle 15,330 kWh säästöt vuodessa. Mikäli sähkön hinta ja siirto olisi 30 senttiä kilowattitunnilta, kertyisi säästöä 4 600 euroa, sijoitetun pääoman tuoton ollessa 230 prosenttia.

Tutkimus puoltaa valon etuja

Kiinteistön valaistuksella on valtava vaikutus ihmisen vireystilaan ja yleiseen hyvinvointiin. Cornellin yliopiston tutkimuksessa valaistuksen merkittävä parantaminen vähensi kiinteistön käyttäjien silmien rasitusta 51 prosenttia, päänsärkyjä 63 prosenttia ja väsymystä 56 prosenttia.

– Järjestämme yhdessä valaisintoimittajamme Opplen kanssa webinaarin, jossa kerromme ihmislähtöisestä HCL-valaistuksesta, joka jäljittelee sisätiloissa luonnollista auringonvaloa. Säädettävä HCL (Human Centric Lighting) tuo valtavat edut sekä kiinteistön käyttäjille ja omistajille. Millä muulla yksittäisellä toimenpiteellä voidaan päästä vastaaviin kustannussäästöihin ja terveyshyötyihin? kysyy Lemmetty.

Tervetuloa webinaariin 10.10. klo 10
kuulemaan, miten kiinteistöjen
energiankulutusta voidaan pienentää
ja viihtyvyyttä kasvattaa! 

valaistus

Lue lisää valaistusratkaisuista

Next article