Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Monimuotoisuus lisää viihtyvyyttä
Kiinteistöjen kehittäminen

Monimuotoisuus lisää viihtyvyyttä

SRV Yhtiöt Oyj:n Miimu Airaksinen tietää, että vuoropuhelulla käyttäjien kanssa sekä eri alojen yhteistyöllä saadaan suunnitteluun rikkautta. Kuva: SRV Yhtiöt Oy

Viihtyvyys, terveellisyys ja alueen arvo kulkevat käsi kädessä. Rakennetussa ympäristössä on huomioitu sekä luonnon monimuotoisuus että erilaiset asumisen ja toiminnan muodot.

– Monimuotoiset alueet ovat usein vetovoimaisia ja säilyttävät arvonsa. Tämän vuoksi ei kannata rakentaa liian homogeenisia alueita ja nukkumalähiöitä. Vihreys eli viherkatot, puustot ja istutukset ovat arvokkaita erityisesti tiivistyvässä kaupunkirakenteessa. Suunnittelussa huomioidaan myös palvelut ja niiden saatavuus. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse tai omistaa, jos alueelta löytyy juhlatiloja ja taloyhtiöstä vierashuone. On mietitty mahdollisimman monenlaisia tarpeita, sanoo SRV Yhtiöt Oyj:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.

Rakentaminen on raaka-aineintensiivistä ja rakennukset ovat pitkäikäisiä, tarvitaan siis muuntojoustavia tiloja.

– Elinkaariaktiivisuus on sitä, että tilat ovat joustavasti muunneltavissa. Rakennus on toimiva vielä sadan vuoden kuluttuakin, sitä käyttävät ihmiset, jotka eivät ole vielä edes syntyneet. Kuuntelemalla rakennamme viisaammin. Vuoropuhelulla käyttäjien kanssa sekä eri alojen yhteistyöllä saadaan suunnitteluun rikkautta, Airaksinen painottaa.

Hyviä esimerkkejä yhteistyöalustoista ovat RILin tekniikka- ja teemaryhmät.

Hyvä tila huomioi ihmisen

Toimivuutta voidaan parantaa pienillä asioilla. Käyttäjät ja tarpeet muuttuvat eri elämänvaiheissa, ihmiset ovat erilaisia ja kokevat tilat eri tavalla. Siksi on tärkeää kuulla ihmisten visioita, millainen olisi ihanneympäristö, mitä siltä toivotaan, mitkä asiat ovat ihmisille tärkeitä.

Lue myös: Miimu Airaksinen: Älykäs rakennus on enemmän kuin pelkkiä antureita

– Usein yksi ja sama ratkaisu palvelee montaa eri ryhmää, kun se on oikein mietitty. Rollaattorin ja lastenrattaiden tuomat tarpeet ovat samanlaisia. Mutta esteetön kulku on tärkeää myös himofillaroijalle, Airaksinen toteaa.

Kiinteistö on empaattinen silloin kun asukas tai kävijä tuntee olonsa hyväksi ja tervetulleeksi. Erityisesti julkisissa tiloissa helppo suunnistettavuus ja mielenkiintoinen ympäristö ovat tärkeitä. Toimistoissa, liiketiloissa ja asunnoissa korostuvat sopiva valaistus, raikas sisäilma ja viherasiat.

Next article